"Adınıza düzenlenen Tc kimlik kartınız" mesajı geldi ne yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar

Bazı vatandaşların telefonuna "Adınıza düzenlenen Tc kimlik kartınız x tarihinde 7000.....barkod numarası ile kabul edilmiş olup, en kısa sürede tarafınıza teslim edilecektir" şeklinde mesaj gider ve herhangi bir başvurusu olmayan kişi doğal olarak tereddüte düşer. Ben kimlik kartı başvurusu yapmadım ki diye düşünür. 

Gerçekten de bu mesaj kimlik başvurusu yapılan kişilere Ptt tarafından atılır. Ptt bu mesajı atarak "kimlik kartınız basıldıktan sonra bize teslim edildi, kısa sürede size teslim edeceğiz" demektedir. Fakat bizim böyle bir başvurumuz yoksa bu mesaj neden gelmiş olabilir. Birçok kişinin aklına ilkin dolandırıcılık gelir. Evet, böyle bir ihtimal daima vardır. Fakat bu genellikle telefon numarasının yanlış yazılmasından kaynaklanır. Sistemde telefonu olmayan vatandaştan başvuru esnasında ya da randevu alırken telefon no istenir. Bu numaranın vatandaş ya da memur kaynaklı tek bir hanesinin yanlış yazılması, mesajın başkasına gitmesine sebep olur. Bu durum sadece kimlik kartlarında değil, diğer gönderilerde de sıkça karşılaşılan bir durumdur. 

Ne yapmalı?

Öncelikle Ptt sorgulama sayfasına girip sms ile gelen ve 700...ile başlayan 13 haneli barkod numarasını sistemden sorgulamalıdır. Daha önce gönderi sorgulama işlemi yapmadıysanız ptt gönderi sorgulama konumuzdan faydalanabilirsiniz. Sorgulama sonrası kimlik kartının gideceği isim ve adres sansürlü olarak verilir. Eğer bu ismin sizle bir alakası yoksa birinin adınıza kimlik kartı çıkarmaya çalıştığı şüphesi azalır. 

Eğer şüpheleriniz sizi tedirgin ediyorsa 444 1 788 numaralı Ptt müşteri hizmetlerini arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz. Küçük bir ihtimal olsa da ortada bir dolandırıcılık vakası varsa eğer derhal polis merkezine gidip işlem başlatmaktan çekinmeyin. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi genellikle telefonun yanlış yazılmasından kaynaklanır bu durum. Siz yine de gerekli araştırmanızı yapın ve olası bir dolandırıcılık vakasına karşı önlemlerinizi alın. 

Sponsorlu Bağlantılar

3 yorum:

  1. Faydalı bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Aynı durum dün başıma geldi.Tam olarak geçen sene yeni kimliğimi almıştım.Güvenlik amacı ile bağlı bulunduğum ilçe nüfus müdürlüğünü aradım ve Ptt nin bu aralar bu hatalı mesajlarını gönderdiğini söyledi.Ekrandan başka bir başvuru olup olmadığına baktırdım.Ayrıca e-devletten de nüfus işlemlerinde başvurularınız görüntülenmektedir.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bilgi, elinize sağlık.

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica