İnternet altyapısı yoksa ne yapmalı? Altyapı nedir? Nereye başvurmalı?

Sponsorlu Bağlantılar

Günümüzde çok sayıda internet paketi var. Bunlar arasında tercih yaparken paket hızı ve ücretini göz önünde bulundurup, ihtiyaç ve bütçemize uygun olan pakete karar veriyor ve internet başvurumuzu yapıyoruz. Fakat bir şeyler ters gidiyor. En pahalı internete bile razı olurken en ucuz ve en yavaş interneti bile alamayacağımız gerçeğini öğreniyoruz. "İnternet altyapınız yok" diyorlar. Şimdiye dek belki hiç duymadığımız bir kavramla karşı karşıya kalıyoruz. Nedir bu altyapı, internet denen şey altyapısız olmaz mı?

İnternet altyapısı denen şey o bölgede ya da sokaktan geçen internet hattını ifade eder. Bizler fiber, adsl gibi hizmetleri yer altından geçen kablolardan aldığımız için internet altyapısı denince o bölgede ve sokaktan geçen internet kablolarını düşünebiliriz. Kablosuz internet vericileri de internet altyapısı kavramına dahildir fakat belirttiğimiz gibi interneti daha çok fiber, adsl şeklinde aldığımız için sokağa, binaya gelen kablolar önem taşımaktadır. 

Superonline'ı aradınız, size binanızda internet altyapısı görünmüyor diyorsa bu sadece Superonline konusu değildir, TTNET'i aradığınızda da size binanızda internet altyapısı görünmüyor diyecektir. Dolayısıyla popüler olmayan internet sağlayıcılara başvurduğunuzda onların da bir şey yapamadığını göreceksiniz. Altyapı hizmetleri Türk Telekom tarafından verilmektedir ve diğer şirketler kazım işlerinde neredeyse yok gibidirler. Bu sebepten Türk Telekom kapısını çalmanız gerekecektir. 

Binada ADSL altyapısı var ama Fiber vb. internet altyapısı yoksa ya da binada hiç internet altyapısı yoksa Türk Telekom merkezine bizzat başvurmak, dilekçe vermek süreci başlatacaktır. Komşularınızdan ne kadar fazla kişi başvuru işlemini yaparsa işlem o kadar hızlı olacaktır. Bölgeye ve Türk Telekom ödenek ve yıllık çalışma planına bağlı olmak üzere bu süreç bazen 1 hafta bazen 1 yılda çözülmektedir. Bu yazıyı okuduğunuzda korkacaksınız belki ama 1-2 yıl internet altyapısı bekleyenlerin varlığı da gerçektir.

Ne yapmalı?

Yukarıda belirtiğimiz gibi Türk Telekom bu konuda birincil muhataptır. Bizzat yerlerine gidip çalışma planı hakkında bilgi alabilir ve bölgenize/evinize ne zamana altyapı geleceğini sorabilir, dilekçe verebilirsiniz. Bunlar dışında işlemleri hızlandırmak için çeşitli yöntemlere başvuranların olduğunu forumlardan okuyabilirsiniz. Tarafımızca denenmiş bir yöntem olmadığı için bu konuda kesin bilgi veremeyeceğiz fakat forumlardan okuduğumuz kadarıyla bu sorundan müzdarip olanlar altyapıdan sorumlu mercilere sosyal medyadan ileti göndererek süreci hızlandırdığını söylemektedirler. 

Alternatif çözümler nedir? 

* İnternet altyapısı yoksa ve uzun süre gelmeyecek gibiyse mobil interneti daha uygun tarifelere bakabilirsiniz. Mobil internet yetmez derseniz diğer yöntemlere başvurabilirsiniz.

* Mobil internet yeterli gelmeyecekse, bulunduğunuz yerde "yerel internet sağlayıcılarını" araştırın. Bu gibi şirketler şöyle çalışır. Bu şirketler bir internet tarifesine sahip olurlar ve interneti müşterilerine kablosuz olarak dağıtırlar. Komşunuzdan internet şifresini istediğinizi düşünün, bundaki mantık da aynı şekildedir. Kilometrelerce uzaklığa kablosuz internet dağıtır bu şirketler. Bölgenizde böyle bir internet sağlayıcısı olup olmadığını il ilçe ismiyle birlikte Google araması yaparak internetten araştırabilirsiniz. Bu şirketlerden bazısının interneti sürekli kesilir ya da yavaştır, öncesinde detaylı bilgi ve yorum okumayı unutmayın. 

* GSM şirketlerinin taşınabilir internet tarifelerini inceleyebilirsiniz. Tak çalıştır dedikleri bu sistemde taşınabilir bir modem verilir tarafınıza. Bu modemde hat bulunur ve baz istasyonundan sinyal aldığı sürece internete bağlanır. Kısacası evde mobil internetiniz çekiyorsa taşınabilir modemler de çalışacaktır. Bu tarifeler ve kutular diğer internet tarifelerine göre pahalıdır. Bunun değerlendirmesini de yine sitelerinden bilgi alarak, çeşitli forumlardan yorum okuyarak yapabilirsiniz. 

İnternet altyapısı nasıl sorgulanır? Başvuru sonucu nereden öğrenilir?

Eğer internet altyapınız olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız ya da başvurunuz sonucu binaya internet gelip gelmediğini öğrenmek istiyorsanız internet altyapısı sorgulama hizmetini kullanabilirsiniz. Müşteri hizmetleri dışında internetten de bu bilgi sorgulanabilir. Aşağıda Turknet ve Turktelekom sitelerinden sorgulama sayfalarını veriyoruz. Bu bilgiye başka sitelerden de ulaşabilirsiniz. Bilgiler güncel olduğu sürece hepsi aynı bilgiyi verecektir. Bilgileri karşılaştırmak için aşağıdaki iki sorgulama sayfasından da faydalanabilirsiniz. 

https://turk.net/internet-hiz-altyapi-sorgulama/

https://kapsamaharitasi.turktelekom.com.tr/

Sorgulama sitelerinde il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no gibi bilgiler istenir. Bu bilgileri girip sorgula dediğinizde binanızda internet altyapısı sorgulama işlemi gerçekleşmiş olacaktır. 

Sponsorlu Bağlantılar

2 yorum:

  1. Sosyal medyadan ileti derken nasıl anlayamadım bilgi verirseniz severim 5yildir altyapı yapmıyorlar binaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar belirtmeliyiz ki bu tarafımızca denenmiş bir yöntem değildir, başarı şansını bilmiyoruz. Fakat uzun süre altyapı bekleyenler genellikle internet sağlayıcısının Ceo'suna yazıp geri dönüş aldıklarını belirtiyorlar. Twitter'da ya da diğer sosyal mecralarda Ceo'ya tweet atarak ya da mesaj atarak bir ihtimal karşılık alınabilir. Bazı bölgelerde altyapı çok zor fakat bazı bölgelerde ise gerçekten çok ağır çalışıyorlar. Şansınıza eğer ağır çalıştıkları için bu durumla karşılaşıyorsanız sosyal medyadan en üst merciye yani ceo/müdür vs. yazmak etkili olabilir.

      Sil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica