Kargoyu almazsam ne olur? Mevkuf postalar

Sponsorlu Bağlantılar

Bugün kargoyu almamanın çeşitli hallerinden bahsedeceğiz. Her durum kendi içerisinde özeldir, bu sebepten dolayı olasılıklar üzerinden değerlendireceğiz. 

Bana gelen kargoyu almasam ne olur?

* Size gönderilen kargonun ne tür kargo olduğu önemlidir bu konuda. Eğer bir arkadaşınız size kargo gönderdi ve "ücret alıcıdan" şeklindeyse ve almazsanız, kargo geri gider ve arkadaşınızın kargoyu alması için kargo ücreti + iade ücreti ödemesi gerekir, size bir sorun yansımayacaktır.

* Arkadaşınız tarafından gönderilen kargonun ücreti ödenmişse ve siz yine kabul etmiyorsanız kargo aynı şekilde geri gider, iade ücretini arkadaşınız öder. 

* Alışveriş sitesinden ya da herhangi birinden "ücretini ödediğiniz" bir kargoyu kabul etmezseniz kargo geri gider göndericiye teslim edilir. Gönderici ücreti ödenmiş bu kargoyu alabilir ya da almayabilir. Paranızı iade etmesi aranızda kurduğunuz satış sözleşmesine bağlıdır. Eğer kurumsal bir alışveriş sitesinden bu şekilde aldığınız ürünü kabul etmezseniz, iade olur ve sisteme iade gerekçenizi belirttiğinizde bir süre sonra iade ücretiniz kartınıza yatırılır. Kargoyu almazsam para iadesi olur mu? sorusunun cevabı alışveriş yaptığınız yere/kişiye bağlıdır. Güvenli alışveriş sitelerinde para iadenizi alırsınız. Kargoyu gönderen kurumsal değilse ve "ben ücretimi aldım" diyerek kenara çekilirse elinizdeki yazışma belgeleri ve ödeme dokümanlarıyla tüketici hakem heyeti gibi birimlere başvurabilirsiniz. 

* Kapıda ödeme, ödeme şartlı şeklinde talep ettiğiniz bir kargoyu almazsanız kargo iade olur. Aranızda bir satış sözleşmesi gerçekleşmemişse, iade edilme gerekçesi makul olduğu sürece "o kargoyu almak zorundasın, yoksa icralık olacaksın" türü tehditleri ciddiye almamak gerekir. Gelen hiçbir kargoyu alma mecburiyetiniz yoktur, fakat keyfi sipariş verip almama durumunda kargoyu gönderenin de yasal hakları vardır. 

İade gelen kargoyu almazsak ne olur? Geri dönen kargoyu almazsak ne olur?

Yukarıdaki durumların dışında bir de gönderdiğimiz kargoların iade olarak bize geri dönme durumu var. Prosedür gereği bir kargo - posta alıcıya herhangi bir sebepten teslim edilemiyorsa göndericiye iade edilir. Peki gönderici de bu ürünü almak istemiyorsa ne olacak?

İade kargolarda iade ücreti çıkmaktadır. Ayrıca ücreti alıcıdan şeklindeyse eğer ücreti alıcıdan kısmı da gönderene rücu eder. Bu kargo bizim için bir şey ifade etmiyorsa ya da "alıcıdan parayı zaten almışız" diyorsak ne olur? 

Kargo firması şubede bekleyen kargo için size posta yollar ya da arar ve kargoyu almamanız durumunda kargo ücretini yasal yollardan alacağını bildirebilir. Kargo firması kargonun içindeki ürünle ilgilenmez, kargo bedelinin bir şekilde ödenmesini ister. Her kargo firmasının işleyişi farklı olabilir. Düşük ücretli kargolar için genellikle uğraşmazlar, fakat büyük bir kargo gönderdiniz ve ücreti yüksekse kargo firması bunu ısrarla talep edebilir sizden. 

Ptt mevkuf ne demek? Elde kalmış gönderi ne anlama gelir?

Bir mektup ya da kargo gönderdiniz ve size iade edildi. Siz de o gönderiyi şubeden almadınız. Bir süre sonra o postanın gidebileceği hiçbir adres olmadığı için PTT depolarında saklanır. Buna mevkuf - elde kalmış gönderi denmektedir. Diğer kargo firmalarının da bu türden uygulamaları vardır. Ptt yoluyla gönderdiğiniz ve iade gelen kargoyu almazsanız bir süre sonra mevkuf olur. Mevkuf olan gönderilere ne olacağını PTT belirler. Eğer hâlâ mevkuf görünüyorsa "mevkuf göründüğü şubeye" gidip teslim alabilirsiniz.

PTT göndericisine iade edemediği kargoları son yıllarda açık artırmayla satmaktadır. Alıcısına ulaştırılamayan kargolar iade olur ve göndericisine teslim edilir. Fakat gönderici adresi ve telefonu hatalı yazmışsa, kargoyu almakla uğraşmıyorsa ya da bilerek almıyorsa, vefat etmişse, şehirden uzaklaşmışsa o kargoyu alamayacaktır ve mevkuf olacaktır. İşte Ptt bu tür gönderileri yasal sürenin sonunda açık artırmayla satışa koyar. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica