Ödeme şartlı gönderi nedir, nasıl teslim edilir, kapıda ödemeli kargolar

Sponsorlu Bağlantılar

Ptt ve diğer kargo firmalarında ödeme şartlı gönderi hizmeti bulunmaktadır. Bu hizmet için kapıda ödeme de denmektedir. Özellikle Instagram türü yerlerden alınan gönderilerde kapıda ödeme şeklinde ibareler bulunur. Bunlar "ödeme şartlı" olarak gönderilir ve müşteri tarafından ücreti kargo görevlisine ödendikten sonra teslim edilir. 

Ptt ya da diğer kargo firmaları ödeme şartlı kargoya aracı olur. Yani şahıs/şirket size bu gönderiyi getirip teslim edip parasını alacakken, bunu Ptt ve diğer kargo firmalarına yaptırır. Kargo firmalarının çalışma mantığı da budur. Bir ürünü bir yerden alıp diğer yere teslim etmek. İşte burada para teslimatı da söz konusudur ve kargo firmaları bu hizmet için ek bedel de alır. Ptt, aras, mng ve diğer kargo firmalarının bu gönderilerin içeriği ile ilgili bir sorumluluğu yoktur. Muhatap gönderen ve alıcıdır. Kargo firmasının yükümlülüğü kargoya herhangi bir zarar vermeden iletmek ve varsa ücretini alıp göndericinin hesabına göndermektir. 

* Bize kargoyu gönderecek kişi/şirket ödeme şart bedeli hizmeti ekleterek gönderir bize. Bu hizmeti koyarken de Ptt ya da diğer kargo firmalarına hesap bilgilerini verir. 

* Gönderi bize geldiğinde içindeki ürünü görüp alıp almamaya karar vereceksek eğer talebimiz olumsuz karşılanacaktır. Sadece "kontrollü teslim" ek hizmeti eklenmiş kargoları öncelikle görebilir ve alıp almamaya karar verebiliriz. Fakat kargo firmaları "kontrollü teslim" ek hizmeti eklenmemiş gönderileri açtırmazlar. 

* Ödeme şartlı gönderi için kargo görevlisine ücret ödenir, imza atılır ve gönderi teslim alınır. 

* Kargo görevlisi teslim belgesini ve ücreti mesai bitmeden merkeze götürür ve bu bilgiler işlenir.

* Kargo firmasının muhasebe birimi alıcıdan alınan ücreti göndericinin hesabına yollar. 

Kapıda ödeme Nasıl yapılır - Kapıda ödeme nakit olur mu? Kredi kartı geçer mi?

Ürünü aldığınız yer size kapıda kartla ödeyebilirsiniz diyebilir fakat ürün satıcısı ile kargo firması farklıdır. Kargo firmasının kartla ödeme kabul etmesi için tüm personele pos cihazı vermesi gerekir. Fakat sahada gördüğümüz kadarıyla tüm personelde pos cihazı yok. Kapıda ödemeler genellikle nakit olarak yapılıyor. Fakat bazı posta-kargo firmaları sisteme entegre oldukça kredi kartı da kabul etmeye başlamışlardır. Şu an her kargo firmasının uygulaması farklıdır. Ayrıca bir kargo firması kredi kartıyla kapıda ödeme imkânımız var dese de o gün personele pos cihazı verilmemiş olabilir, pos arızalı denilebilir. Dolayısıyla bu bilgiyi satıcıdan değil kargo firmasından almanız daha doğru olacaktır. 

Ödeme şartlı gönderinin iadesi var mı?

Kapıda ödeme şartlı gönderi teslim edildikten sonra kargocuya ya da kargo firmasına götürülüp ücret karşılığı iade edilmez. Gönderici ile irtibat kurulup ücretin iadesi istenebilir ve bir anlaşma yolu aranır. Fakat çıkan ürünü kargocuya verip paranızı istediğinizde bu durum kabul edilmeyecektir. Daha olumsuz bir durumda hukuki yollara başvurulabilir. 

Ayrıca belirtmek gerekir ki telefon istedim salatalık çıktı şeklinde komedileştirilen durum aslında gerçektir ve salatalık çıkmasa da ürün ile alakasız ya da bozuk şeyler çıkmaktadır çoğu kez. Bu kişilere genellikle ulaşılamamaktadır, telefonları meşgul çalar ya da ulaşılamazlar. Adreslerine gidildiğinde orada olmadıkları anlaşılır. Mahkemeye verildiklerinde şirket sahibi olarak alakasız isimleri gösterdikleri de olur. Dolandırma olaylarını kılıfına uyduranlar ise "benden istediği ürünü gönderdim" şeklinde savunabilirler kendilerini. Yazdıklarımız moral bozucu gibi görünse de ne yazık ki bu tür durumlar her halükârda uğraştırıcıdır. Fakat siz mağduriyetinizi kanıtlayabilecek durumdaysanız hukuk forumlarından ve bu gibi şeyler başına gelmiş kişilerden destek almaya çalışın ve izledikleri yolu öğrenin. Unutmayalım ki bu tür şeylere girişenler "nasıl olsa uğraşmazlar" diyerek daha da cesaretlenirler. 

Yukarıdaki bilgiler ışığında şunu da söylemeliyiz ki ödeme şartlı gönderi nedir, güvenli alışveriş nedir gibi kavramları öncesinde öğrenmek mağduriyeti önleyici özelliğe sahip olabilir. Yine de Facebook, Instagram, Twitter gibi mecralardan konuştuğunuz kişilerden kapıda ödeme şeklinde ürün alacaksanız olmazsa olmaz kuralınız "kontrollü teslim" olsun. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için kontrollü teslim konusuna göz atabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica