Ptt ve kargo firmalarında kontrollü teslim nedir, nasıl uygulanır?

Sponsorlu Bağlantılar

Kontrollü teslim, kargo firmalarının verdiği ek hizmettir. Bu hizmet ücretlidir ve özellikle ödeme şartlı gönderilerde güven veren bir uygulamadır. 

Öncelikle kargoyu gönderen kişi "kontrollü teslim" hizmeti ekletir. Kargo üzerine tükenmez kalemle kontrollü teslim yazmak o kargoyu kontrollü teslim kargosu yapmaz, sistemde bu bilginin işlenmesi gerekir. Kontrollü ek hizmeti eklendikten sonra kargo alıcıya ulaştırılmak üzere yola çıkar. Nihayet Ptt ya da diğer kargo görevlisi kargoyu alıcıya ulaştırır. Alıcı kontrollü hizmetten muhtemelen haberdar olacağı için kargoyu önce açmak isteyebilir. Eğer kontrollü hizmet eklenmiş bir kargoyu açmak istediğinizi beyan etmezseniz muhtemelen kargocu kendiliğinden "isterseniz açabilirsiniz" demeyecektir. Bu yüzden bu bilgiyi daha önce edinmiş olmanızda ya da "kontrollü teslim mi?" şeklinde sormanızda fayda var.

Kargoyu teslim almadan açıp bakabilir miyiz?

Kargoyu teslim almadan açmak "kontrollü hizmet" ile mümkündür. Bu tür kargoları (kontrollü hizmetli) açıp içindekilere bakma ve eksiklik var mı yok mu tespit etme olanağınız vardır. Fakat örneğin gelen telefonsa, bunu şarja takacağım, bekleyin şeklinde bir hizmet kontrollü hizmet uygulamasına dahil değildir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi kargo firmasıyla görüşebilirsiniz. Aldığınız ürün eksiksizse eğer teslimat gerçekleşir. Ürün istediğiniz gibi değilse, eksikse kargoyu kabul etmeme (kontrollü teslim kargoları için) hakkınız var. Bu durumda kargocu bu durumu bir tutanak altına alabilir ve kargonun açılıp incelendiğini ve alıcının beklediği gibi olmadığı için iade ettiğini belirten bir tutanak imzalatabilir. 

Bir kargoda kontrollü teslim olması iyi bir uygulamadır fakat kontrollü teslim hizmeti olmaması o kargoyu tamamen güvensiz yapmaz. Nereden ne şekilde aldığınızı bildiğiniz kargolara kontrollü teslimat hizmeti ekletip ekletmemek kararınıza kalmıştır.

Peki kargocu kontrollü teslim yok diyorsa ne yapmalı?

Eğer size kargonuzu açıp bakabileceğinizi söyledilerse gelen kargonun kontrollü olması gerekir. Siz bu şekilde bilgilendirildiğiniz için dağıtıcı personelin teslimat listesinde kargonuzun karşısında kontrollü teslim ibaresi olup olmadığını kontrol etmek istediğinizi bildirebilirsiniz. Ptt listelerinde bu hizmetin kısaltması "KT" olarak geçer. Diğer kargo firmalarından da öncesinde bilgi alarak gelen kargoya bu hizmetin ekletilip ekletilmediğini görevlinin listesinden kontrol etme hakkınız var. Belki de personel işe yeni başlamıştır ya da yanlış yere bakmıştır ya da diğer sebepler. 

Eğer listede, sistemde kontrollü hizmet eklenmemişse görevli kargoyu öncesinde açtırmayacaktır. O esnada göndericiyi arasanız ve kargocuyu telefona isteyip "kargocu kardeşim, ürünü açtırıp baktırabilirsin, bizden yana sıkıntı yok" dese bile bu bir şey ifade etmez. Böyle bir durumda herkes iyi niyetli olsa bile kurallar gereği kargo açtırılmaz. Kargocu bu durumu kabul ederse ve kontrollü hizmet eklenmediği hâlde kargo açtırılır ve ürün kabul edilirse bu durum kuraldışı olsa da herhangi bir sorun olmayacaktır. Fakat kontrollü hizmet eklenmediği hâlde kargo açtırılır ve ürün kabul edilmezse işte o zaman kargocu ile alıcı arasında tartışma doğuran bir durum açığa çıkacaktır. Kargocu o kargoyu o şekilde merkeze götüremez, şeflerine bu durumu açıklayamaz. Bu da başka sıkıntılar doğuracaktır. Kısacası internette çokça tartışılan bu konunun kapınıza gelen personelin keyfi uygulaması olmadığını ve kargo usul esasları doğrultusunda personele tebliğ edilen kurallar gereği olduğunu belirtmek gerekir. 

Sponsorlu Bağlantılar

1 yorum:

  1. Ben Erhan Posof PTT den kontrollü gelmesi olan kargomu ,kontrolsüz verdiler. Kargo eksik çıktı. Mahkemeye vericem, aydınlatın lütfen bu rezilliği.

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica