Posta ve kargo teslimatında imza atma hakkında

Sponsorlu Bağlantılar

İmza bizim bir nevi kimliğimizdir ve yasal açıdan bağlayıcıdır. Herhangi bir yere attığımız imza, o işlemi bizim yaptığımızın delilidir. Posta, kargo işlemlerinde de imza alınmaktadır. Pandemi döneminde imza yerine temassız teslimat kodu da alınmaktadır fakat bu sistemde telefonu kayıtlı olan ve teslimat kodu sms olarak gelenler içindir. Bunun dışında kalan taahhütlü postalar, tebligatlar, üzerinde telefon olmayan kargolar da bulunmaktadır ve bunlar için imza alınması yasal gerekliliktir. Bazı kargocular işlerini daha hızlı yapmak için ya da sizle artık arkadaş gibi oldukları için imza almayabilirler fakat rutin uygulamada imza alınır. 

Yurtiçi Kargo, Aras Kargo, Mng Kargo, Ptt Kargo imza alıyor mu?

Evet, normal şartlar altında bu kargo firmaları da dahil olmak üzere tüm kargo firmaları teslimatta imza almak zorundadır. Bu kural sadece pandemi döneminde esnetilmiştir. Bunun yerine teslimat kodu gibi dijital bir güvenlik önlemi alınmış ve yakın temastan uzak durulması amaçlanmıştır. Fakat normalde Tc no da alınır imza da attırılır. 

Sadece kargoda değil, diğer teslimatlarda da geçerlidir bu durum. Örneğin bir mağazadan koltuk siparişi verdiniz ve ücretini ödediğinizi belgelediniz. Bu mağaza size koltukları nakliyat firması ya da kendi aracıyla teslim ederken koltukların teslim edildiğine dair teslimat belgesi imzalatmalıdır. Teslimat belgesini de arşivinde saklamalıdır. Ama uygulamada genellikle böyle olmaz. Siparişinizi aldığınız için teslimat belgesine imza atıp atmamak sizin için önemli olmayabilir, ama almasaydınız? Mağaza ile irtibata geçer ve siparişinizi almadığınızı söylerdiniz. Mağaza "hayır efendim gönderdik" dediğinde bunu kanıtlayacak teslim belgesi olmadığından ücretinizi ödemek ya da siparişinizi göndermek zorunda kalacaktı. Dolayısıyla kargo sistemi de böyledir. Yeni bir sistem geliştirilmediği ve kalıcı olarak "temassız teslim kodu" uygulamasına geçilmediği sürece ya da bu uygulamanın kapsamadığı durumlarda imzalı mektup, aps, tebligat, kimlik, banka kartı, kargo ve diğer birçok posta imza ile teslim edilmelidir. 

Posta evrakları ve kargo için imza atarken neye dikkat etmeli?

Öncelikle evrak ya da kargoyu getiren kişinin gerçekten posta/kargo görevlisi olduğuna emin olunmalıdır. Bunu üniformasına bakarak, yaka kartını inceleyerek yapabilirsiniz fakat dolandırma niyetinde olan biri bunları rahatlıkla elde edebilir. Bu yüzden temel ölçüt bunlar değildir. Posta ve kargo bekliyor muyuz? Gelen postalar, kargoları beklemesek bile bizi ilgilendiren şeyler mi? Eğer ilgilendiren şeylerse o posta ve kargoyu teslim almadan önce imza atarız. Neye imza attığımızı bildiğimiz sürece imza atmanın bir sakıncası yoktur. Fakat bir şeylerden şüpheleniyorsanız imza atılan kâğıdı elinize alır ve altında herhangi bir şey var mı diye belli etmeden hafiften yoklarsınız. Altında herhangi bir şey yoksa imza attığınız kâğıdın teslimat belgesi olduğuna emin olun. Kısaca hızlı bir şekilde göz gezdirin ve kargo/posta ile ilgili olduğuna emin olduktan sonra imzanızı atın. 

Kargoda ve postada imza ile dolandırıcılık yapılabilir mi?

Bu yazının temel amacı kargo ve posta gönderilerine imza atmanın gerekli olup olmadığı ve neye dikkat etmek gerektiği ile ilgilidir. Postacıları ve kargocuları bu kötü niyetin dışında bırakmayı isteyerek bu tür dolandırıcılıkların teknik olarak mümkün olduğunu belirtmek gerekir. Siz ne kadar dikkatli olsanız da aile bireylerini de bu konuda uyarın. Boş kâğıtlara ve ne olduğu belirsiz kâğıtlara imza atmamaya çalışın. Kargo teslim evrakını karmaşık bulursanız eğer imza atarken "imza kargo teslimi içindir" yazabilirsiniz. Okumayı az bilen ya da hiç bilmeyen ve fakat resmiyette imzası olan yakınlarınızı da bu konuda uyarmaya çalışın: Çünkü kötü niyetli birileri kargocu kılığında gelip kâğıt katlama vb. yöntemleri kullanarak senet türü şeylere imza attırabilirler. Bu yüzden kargo/posta bekliyor musunuz? Gelen kişi görevli mi? İmza atılan evrak posta kargo teslimi için mi? gibi meselelere dikkat etmelidir. Bu tür dolandırıcılıklar nadir görülse de daima temkinli olmakta ve imza atılan evrakları incelemekte fayda vardır. 

Şunu da belirtmek gerekir ki dolandırıcılıklara karşı önlem almamız ve birçok konuda bilgi sahibi olmamız gerekir. İmzanın ve imza atılan evrakların incelenmesi gerektiği çocukluğumuzdan bildiğimiz şeylerdir. Birileri bu dolandırıcılık yöntemini kullanıyor diye kapıda gelen postacılara, kargoculara "ne bileyim beni dolandırmadığını" tarzında davranmak doğru değildir. Nazikçe kontrolünüzü yapıp imza atabilir ya da atmayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

1 yorum:

  1. 2007 yılı öncesi İkitelli"de işverene ayda bir olgun yaşta bir bey kariyer dergisi getiriyor ofis asma kat yukarıda olduğu için ben isim işyeri telefon verdim, akabinde belli bir zaman sonra şirket hattı Ender adında Med Power aradığını söyleyen oğlan aradı Yok referans sizin adınızı verdiler Kim verdi söyleniyor Yok dışım ağrısa içinde doktor kapıya ambulans geliyormuş SGK var devlet hastaneleri hizmet yok öyle özel hastane SGK geçmiyor oğlum kalp rahatsızı doğdu bebek kalp doktoru bulmak imkansız oltaya bir takıldık Kredi kartı ön bilgileri de n kullanma tarihî bölmeden verdim Yok konuştuklarımız kaydoluyor Karaköy ha grup adında faaliyet gösteren bir yer bilgileri ele geçirip kurye kendi adamları listeyi alıp sazan avına çıkıyorlar iş ilanları siteleri bilgi toplayıp arıyorlar Kendileri kargo teslim alırken bayanlar sahte soyadı kullanıyorlar

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica