Yurtdışı gönderilerinde (aliexpress, wish, ebay vs.) gümrük ücreti

Sponsorlu Bağlantılar

Bilindiği üzere bundan birkaç yıl önce Aliexpress ve Wish başta olmak üzere oldukça uygun sitelerden alışveriş yapıyor ve nadir durumlar dışında gümrük vergisi ödemiyorduk. Fakat sonradan yapılan düzenlemeye göre yurtdışından gelen her ürüne gümrük vergisi uygulanmaya başlandı. Yeni bir uygulamaya geçilene dek şimdilik Aliexpress, ebay, wish ve diğer siteler fark etmeksizin gelen her ürüne vergi kesilmektedir. Aliexpress'ten kuponla ürün aldım ya da hediye ürün geldi yine de vergi öder miyim diye sorulmaktadır. Evet, ürüne ücret ödemiş olsanız da ödememiş olsanız da gümrük vergisi çıkacaktır. Hatta örneğin Almanya'dan Türkiye'ye hediye paketi gelmiş bir ziyaretçimiz bu pakete de gümrük vergisi uygulandığını belirtmiştir. 

Biz bu konuda gümrük vergisi konusuna kısaca değineceğiz. Hangi ürüne ne vergi çıkar gibi konular daha kapsamlı ve araştırma gerektiren konulardır. Fakat biz genel olarak vatandaşın başına gelenlerden yola çıkarak şunları söyleyebileceğiz.

* Gözlemlerimize göre çoğu paket açılmadan gümrük vergisi uygulanmaktadır. 

* Çok sayıda paketi incelediğimizde genellikle üzerinde yazan değere göre vergi uygulandığını gördük. Total amount ya da value yazan bölümde örneğin 2$ yazıyorsa yaklaşık olarak şöyle bir vergilendirme yapılmaktadır.

2 dolar 16 TL yapmaktadır. 16 TL'nin %20'si 3.2 TL yapmaktadır. 

Paket özel vergilendirmeye tabii tutulmamışsa eğer gümrük sunum ücreti+ damga vergisi + gümrük ücreti şeklinde hesaplama yapılmaktadır.

8 + 0.8 + 3.2 =  12 TL.

Yukarıdaki sadece bir örnektir. Gümrük sunum ücreti ve damga vergisi dönem dönem değişebilir. Ayrıca ürün özel vergiye tabi tutulursa yukarıdaki örneğe bir de "özel" eklemek gerekir. 



* Ürün değeri paket üzerinde hatalı yazılmışsa eğer örneğin 10 dolar yazılacakken 100 dolar yazılmışsa vergi gereğinden 10 kat yüksek çıkacaktır. Bu gibi durumlarda siteden yaptığınız alışverişin ekran görüntüsü ve ödeme dekontu gibi belgelerle gümrük vergisine itiraz edebilirsiniz. 

* Açılıp incelenmesi gereken ürünlere bir değer biçilir ve o değer üzerinden gümrük ücreti çıkarılır. Yine bunda da hatalı olduğunu düşünüyorsanız gümrük ücreti hesaplama sitelerinden gerekli kontrolleri yapabilir ve değerlendirmeye göre itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz

Gümrük vergisi ödenmezse ne olur?

Ptt ya da diğer kargo görevlisi kapınıza geldi ve ürününüze ait gümrük ücretini belirtti. Fakat bunu ödemek istemediniz. Bu durumda görevli kargonuzu iade eder. Kısacası ücret çıkmışsa eğer gümrük ücreti ödenmeden kargonuz teslim edilmez. 

Yurtdışı postalarının, Çin alışveriş sitelerinin ve diğer sitelerin gümrük ücretleri nereye nasıl ödenir?

Kargoyu getiren postacı/kargocuysa eğer gümrük ücretini o an ödersiniz. Dolayısıyla kapınıza gelen kargocuya ödersiniz gümrük ücretini. Evde değilseniz ya da daha sonra almak isterseniz şubede bir süre bekletilir posta. Bu durumda şubeden kargoyu aldığınızda gümrük ücretini de oradan ödersiniz. Bu ücretler sizden alındıktan sonra gümrük hesaplarına yatırılır. Bu işlemi siz yapmazsınız. Siz sadece ücreti ödeyip kargoyu alırsınız. 

Yukarıdaki bilgiler standart kullanıcılar için genel bilgilendirme niteliğindedir. Oranlar ve vergilendirmeler değişebilir. Büyük ticaret yapan kişilerin gümrük işlemlerinde ise farklılıklar olabilir. 

Gümrük ücretleri ve aliexpress ile ilgili daha fazla konu yakında gelecektir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica