Evde olduğum hâlde kargo gelmedi, evde yoktunuz mesajı geldi ne yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar

Posta-kargo beklerken her şey yolunda gitmeyebiliyor. Gün boyu evde/işyerinde olunduğu halde "Adreste yok, haber kağıdı bırakıldı, adreste bulunamadı " mesajları gelebiliyor. Bu mesajların gerçeği yansıtması gerekir. Çünkü bir kargo dağıtıma çıktığında birçok kişi evde/işyerinde beklemektedir. Adreste olunduğu hâlde günün sonunda evde yoktunuz mesajı gelmesi sinir bozucu olabiliyor. Aşağıda neden bu mesajın gelmiş olabileceği ve yapılabilecekler ile ilgili genel bir değerlendirme yapacağız.

Bu mesajın neden gelmiş olabileceği ile ilgili bazı ihtimaller var: 

* Elektrikler gitmiştir ya da zil çalışmamıştır ve kargocu yanıt alamayınca gönderiyi şubeye bırakmış olabilir,

* Kargocu yanlış adrese gitmiştir ya da üzerinde hatalı adres yazılmıştır ve o adrese gidip kimseyi bulamayınca şubeye bırakmış olabilir. Zillerin daire sırasına göre sıralanması ya da zillerde ismin olması, ayrıca bina içerisinde daire kapılarına numara yapıştırılması (daire 6, daire 7 gibi) faydalı olacaktır.

* İş yoğunluğundan ya da hastalık gibi etkenlerden yetiştiremediği işi mesai bitimi sisteme girerken "adreste yok" seçeneğini işaretlemiş olabilir, bu durumda en yakın zamanda yeniden dağıtıma çıkarılması gerekir gönderinin.

* Alıcı ödemeli ya da ödeme şartlı gönderilerde işyeri ya da evde olmadığınızda biri yerinize ücret ödemediğinde de kargo şubeye bırakılabilir. 

* Evde reşit biri olmadığı için kargo teslim edilmemiş olabilir.

Görüldüğü üzere çeşitli faktörlerden dolayı kargo bazen ulaşamayabiliyor. Yukarıdaki örneklere bir de diğer açıdan bakalım. Sonuçta internette on binlerce kargo şikâyeti boşuna değildir. Dolayısıyla kargocunun ve kargo firmasının açık bir şekilde hatalı olduğu nice örnek de mevcuttur.

* İşle ilgili birkaç hafta sürmesi gereken eğitimleri almamış olabilir ya da işi erken bitirmek için bazı adresleri gözden çıkarmış olabilir,

* Yoğun iş az personel ile çalışan kargo firmalarının hiçbiri sağlıklı teslimat yapamamaktadır. Bu türden bir kargo firmasından kargo bekliyorsanız evde olduğunuz hâlde kargonuz gelmeyebilir.

* Kargo personeli size ulaşamadığı durumlarda her zaman aramaz. Araması için şirket tarafından telefon ve hat verilmesi, ayrıca işin "aramaya müsait" olması gerekir. 

Evde olduğum halde kargom gelmedi ne yapmalıyım?

Siz ya da sizin yerinize kargo alabilecek biri olduğu halde kargonuz gelmedi ve şubeye bırakıldıysa, yukarıdaki değerlendirmeleri de göz önünde bulundurarak yeniden dağıtım ya da şikâyet hakkınızı kullanabilirsiniz. Şubeler genellikle telefona bakmazlar. Bunun yerine müşteri hizmetlerini aramak daha etkili olabilir. Gün boyu evde olmadığınızı ve yeniden dağıtım talep ettiğinizde olumlu ya da olumsuz karşılık alırsınız. Haklı olduğunuz halde talebiniz olumlu karşılanmıyorsa kapıya kâğıt bırakıldığına dair kanıt isteyebilirsiniz. Ayrıca kargo firmaları artık personele terminal vermektedirler. Kargocunun gittiği her yer adım adım GPS ile izlenmektedir. Kargocunun geldiğine dair GPS kayıtlarının olup olmadığını sorabilirsiniz. Kargo firması kalitesiz tavırlar sergiliyorsa, adrese gelmediği halde gelmiş gibi yapıyorsa, adrese gelindiğine dair kanıt gösteremiyorsa şikâyet hakkı kullanılabilir. 

Şikâyetleri kargo firmasının genel merkezine iletebilirsiniz. Sorununuz çözülmüyorsa, bu durumlar tekrarlanıyorsa Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı'na ilgili kargo firmasını şikâyet edebilirsiniz. Kargo firmalarının uymak zorunda olduğu kurallar vardır. Sorumluluklar kanunda belirtilmiştir. Hatalı davranmaları, işin gereğini yerine getirmemeleri durumunda büyük miktarda para cezası ve kapatılma gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

Bu yazı bir şikâyet tavsiyesinden ziyade kargonun neden gelmediğinin sorgulanması ve türlü olasılıkların değerlendirilmesi içindir. Öncelik mağduriyetin giderilmeye çalışılması yönündedir. Şube sorumluluklarını yerine getirmiyorsa genel merkeze ulaşılır. Burada da sorun çözülmüyor ve bu durumlarla sık karşılanıyorsa Bakanlık'a şikayet etmek de alternatifler arasındadır. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica