WhatsApp sesli ve görüntülü görüşme ücretli mi?

Sponsorlu Bağlantılar

WhatsApp'ta birçok işimizi görüyoruz. Anlık olarak yakınlarımızla, iş arkadaşlarımızla haberleşiyor ve birbirimize çeşitli dosyalar gönderebiliyoruz. Listemizdeki herhangi biriyle sesli, görüntülü konuşma yapabiliyor, ayrıca 8 kişiye kadar görüntülü grup konuşması da yapabiliyoruz. Peki bu hizmetlerin bir ödemesi var mı? WhatsApp'ın genel anlamda ücretsiz bir uygulama olduğunu biliyoruz peki ya sesli, görüntülü konuşma için ekstra bir ücret kesilir mi?

Şunu açıkça belirtmek gerekir ki 2021 itibarıyla WhatsApp görüntülü ya da sesli görüşmeler için ekstra ücret kesmez. WhatsApp yeni bir duyuru yapana kadar bu konu bu şekildedir. Sesli ve görüntülü konuşmada "internet veriniz" harcanır. Dolayısıyla harcanan şey internetinizdir. İnternetiniz sınırsız mı? Öyleyse mesele yok demektir.  Evdeki ya da şirketteki WİFİ ile internete bağlanıyorsanız internetin sınırsız olup olmadığından emin olun. 

Eğer hattınızın internetini kullanarak WhatsApp görüşmeleri yapıyorsanız bu durumda WhatsApp sesli ya da görüntülü görüşmelerde mobil internetiniz harcanacaktır. Dolayısıyla internetiniz azsa eğer özellikle görüntülü konuşmalarda internetiniz çabucak bitebilir. Bu sebepten veri kontrolü yapmalı ve her görüntülü konuşmada dakikada kaç mb harcandığının ortalamasını hafızanıza kazıyarak "sınırlı internetinizi" idareli kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz ki internet paketleri aşıldığında genellikle ek ücret ödenmektedir. 

Görüntülü ve sesli konuşmada internet kimden gider?

Yukarıda bahsettiklerimiz sesli görüntülü arama yapan herkes için geçerlidir. Yani internet sizden de gider karşı taraftan da, gruba katılanlardan da. 

Whatsapp'tan yurtdışını aramak ya da mesaj atmak ücretli mi?

Hayır, WhatsApp üzerinden dünyanın diğer ucundaki kişiye mesaj atmanız ya da sesli-görüntülü aramanız WhatsApp açısından ücretsizdir. Dolayısıyla Almanya'da yaşayan +49 kodlu numaraya sahip bir yakınımızı WhatsApp'tan sesli-görüntülü ararken ya da mesaj atarken tereddüt etmenize gerek yoktur. Hollanda'yı da Japonya'yı da arayabilirsiniz. Yurtdışı numaralarını telefondan direkt aramak bildiğiniz gibi ücretlidir, fakat WhatsApp'tan aramak WhatsApp açısından ücretsizdir. Bunu özellikle vurguluyoruz çünkü harcanacak olan şey "internet tarifenizdir". Bu açıdan yukarıdaki bilgileri yeniden değerlendirin ve internet paketinizin bu aramalara yetip yetmediğini kontrol edin. Eğer internet tarifeniz sınırsızsa endişelenmeye gerek yoktur. İnternet tarifeniz sınırsız değil ama yeterince mb-gb varsa yine kontrol etmenizde fayda olmakla birlikte genellikle bir sıkıntı olmaz. 

Özetle şimdilik WhatsApp bu hizmetler için ücret almaz, fakat bu hizmetleri kullanırken internetinizin yeterli olup olmadığına dikkat edin. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica