E-devletten barkodlu ikamet kâğıdı (yerleşim belgesi) nasıl alınır?

Sponsorlu Bağlantılar

İkamet nedir?

İkamet sözlük anlamı olarak bir yerde oturma anlamına gelmektedir. Bir yere yerleşen, oturan kişinin orada "ikamet ettiği" söylenir. İkamet belgesi ise kişinin oturduğu-yaşadığı yerin/evin resmi adresini gösteren resmi belgedir. Eskiden muhtarlıklardan ve nüfus müdürlüklerinden temin edilen ikamet belgeleri uzun süredir e-devlet üzerinden ücretsiz olarak sunulmaktadır. 

E-devletten barkodlu ikametgah kağıdı nasıl alınır?

E-devlette ikamet belgesine yerleşim belgesi denmektedir. Sizden ikamet ya da yerleşim belgesi istendiğinde e-devletten indirebilirsiniz. Sizden talep edilen "barkodlu ikamet belgesi" ya da "barkodlu yerleşim belgesi" ise eğer kafanız hiç karışmasın. Zaten E-devlette sunulan ikamet belgesi tek çeşittir ve barkodludur. Dolayısıyla sizden istenen belge budur. E-devlet uygulaması ya da sitesinde arama bölümüne ikamet yazmaya başladığınızda "yerleşim yeri..." şeklinde beliren seçeneğe tıklayın. 



Bu hizmetin direkt linki ise şu şekildedir: 


E-devlet ikamet belgesi sorgulama bölümüne girdiğimizde bilgilendirme yazısı karşılıyor bizi, okuduktan sonra "yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum" tikini işaretleyip devam et diyoruz.  


Kendiniz, eşiniz ya da çocuğunuz için ikamet belgesi alabilmektesiniz. Eş ve çocuğun ikamet belgesi nasıl alınır diyenler bu aşamada "eş/çocuk" seçeneğini işaretleyip devam edebilirler. Eş/çocuk seçilmesi durumunda bu kişilerin TC no bilgisi de istenecektir. 



İkamet belgesini kendiniz için alacaksanız "kendisi" seçeneğiyle devam edebilirsiniz. Sonraki ekranda belgenin neden verileceği seçeneğini işaretleyin. Bir iş içinse eğer kurum talebi diyebilirsiniz. 




Seçimin ardından "sorgula" deyin. Bu aşamada dosyayı indirebilir ya da direkt yazdırabilirsiniz. Fakat hata olmaması için "dosyayı indir" demek en doğrusu olacaktır. 


Dosyayı indirdikten sonra birine yollayabilir ya da varsa yazıcınız çıktı alabilirsiniz. 

Çocuk ve eş için ikamet belgesi nasıl alınır?

Yukarıda anlatımı yaparken "belgenin kimin için alınacağı" kısmında bahsettiğimiz gibi eş/çocuk seçeneği üzerinden ilerleyip çocuğunuzun ve eşinizin ikamet belgesini sorgulayabilir ve dokümanını çıkarabilirsiniz. 


İkametgah belgesi almak ücretli midir?

E-devletten sorgulanan ve indirilen ikamet belgeleri ücretsizdir. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica