E-devlet'ten sabıka kaydı nasıl alınır? Adli sicil kaydı nedir nasıl çıkarılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Adli sicil kaydı ve sabıka kaydı aynı şeyi ifade eder. Biz geleneksel olarak buna "sabıka kaydı" deriz, fakat resmi kurumlarda bu belge genellikle "adli sicil kaydı" olarak geçer. Kişinin sabıkasına geçen suçlar adli sicil kaydında görünmektedir. Bu sabıkalardan bazısı yıllar içinde silinse de yakın zamanda işlenmiş ve kaydı tutulmuş suçlar bu belgede görünmektedir. Eskiden onca uğraşla adliyelerden aldığımız sabıka kayıtları uzun zamandır E-Devlet'ten zahmetsizce indirilebilmektedir. Bu belgeler resmi belgedir ve adliyeden ayrıca belge almaya gerek yoktur. Dolayısıyla sizden iş, eğitim, sertifika gibi herhangi bir sebepten adli sicil kaydı isterse e-devlet'te kolaylıkla sorgulama yapabilir ve sonucu çıktı olarak alabilirsiniz. 

E-devlet adli sicil kaydı (sabıka kaydı) nasıl sorgulanır?

E-devlet uygulaması ya da sitesinde arama bölümüne "adli" yazdığınızda ya da "sabıka" yazdığınızda adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini göreceksiniz. 


Ya da bu bölüme direkt E-devlet sitesinden https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkiyle erişebilirsiniz. Sorgulama bölümüne girdiğinizde bilgilendirme yazısı çıkacaktır karşınıza, okuduktan sonra "yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum" tikini işaretleyip devam et diyoruz. 



Adlî Sicil Kaydı Sorgulama Formu başlığı altında "kurum türü" seçiyoruz. Resmi, özel, yabancı ülke seçeneklerinden uygun olanı seçiyoruz. Burada not düşmek gerekir: Eğer alacağınız belge adli sicil arşiv kaydıysa "resmi" seçmeniz gerekir, adli sicil arşiv kaydı nasıl alınır sorusunun cevabı buradadır: Resmi seçeneğini işaretlemek gerekir. Eğer alınacak belge standart sabıka kaydıysa bu durumda "özel" seçilir. 

Belgenin neden verileceği bölümüne bir sebep yazıyoruz. Örneğin iş için "özel iş işçi" seçeneği işaretlenebilir. Belgenin nereye verileceği sorusuna ise verilecek kurum/iş yerinin adını yazabilirsiniz. Ardından sorgula diyoruz. 



Adli sicil kaydınız ya da seçiminize göre adli sicil arşiv kaydınız görüntülenecektir. "Dosyayı indir" diyoruz. Böylelikle dosya cihazımıza iniyor. Dilersek bu belgeyi bizden talep eden kişi/kuruma pdf olarak inen dosyayı dijital ortamdan (whatsapp, e mail gibi) yollayabiliriz. Kurum/iş yeri dosyayı kâğıt, çıktı olarak istiyorsa eğer pdf dosyasını yazdır deriz. 


Adli sicil kaydını tercüme ettirmek isteyenler yani bu belgeyi yurtdışı için kullanacak olanlar kurum türü seçilecekken yabancı ülke seçebilirler. E devlet şimdilik adli sicil belgelerini "yabancı ülke" seçilmesi durumunda Almanca,İngilizce,Fransızca,İtalyanca,İspanyolca,Flemenkçe,Danca ve Portekizce dillerine çevirmektedir. Bu liste zaman içinde değişebilir, güncel bilgiyi e-devlet adli sicil kaydı bölümünden alınız. Sabıka kaydına apostil şerhi verilmesi istenen durumlarda Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına başvurulması gerektiği yine e-devlette yazmakta olup bu konuda da güncel bilgileri ilgili sayfadan takip edebilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica