Günlük hayatta sıkça kullandığımız hastane kelimesi başlıkta da görüldüğü gibi "hastane" şeklinde yazılır. "Hastane mi hastahane mi" diye sorulmasının nedeni bir dönem hastahane şeklinde yazılmasından kaynaklanmaktadır. Her ne kadar hastahane kelimesi yanlış bir yazım olmasa da tdk'ya baktığımızda sözcüğün genel kullanımından dolayı hastane olarak kabul edildiğini görebiliriz. Çoğu hastane de isimlendirmelerini "hastanesi" şeklinde yapmaktadırlar. Ayrıca hastane randevusu için kullandığımız "hastane randevu merkezi"nde de bu sözcük "hastane" şeklinde kullanılmaktadır.
Hastane kelimesiyle ilgili diğer bilgiler ise şöyle;
Hastane kelimesinin kısaltması "hst"olarak yazılır.
Hastane kelimesinin eş anlamlısı tdk'da bulunmamaktadır, fakat hekimhane, ya da muayene merkezi vs.. olarak düşünülebilir fakat bunlar hastane kelimesinin eş anlamlısı değildir.
Hastane kelimesinin anlamı: Hastaların ayakta ya da yatırılarak muayene(tedavi) edildikleri sağlık kurumlarına hastane denilmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Benim görüşüme göre hastahane olmasıdır çünkü bu kelimeyi irdelediğimizde hasta - hane olarak ayırırız . Buradan çıkan sonuç ise hasta kelimesi : tedaviye ihtiyacı olan , kendini rahatsız hisseden , kendinden geçen v.b gibi durumları yaşan hayvan ve insandaki duruma hasta diyoruz genel bazda . hane kelimesi ise : kalınacak oturulacak yatılacak mekan ve barınak olarak çıkıyor karşımıza . Bu iki kelimeyi birleştirdiğinizde ise hastahane yani: hasta olan insanları veya hayvanların tetkiki ve tedavisinin ayakta veya yatarak yapıldığı bir yer olarak çıkıyor karşımıza . genel olarak hastahane olarak değilde hastane olarak okunuyor halk dilinde bu kelime .Türk Dil kurumunda sanırım buna göre kabul etmiş bu kelimeyi iki buda Türk dil kurumunun küçükte olsa ayıbı olarak nitelendirebilirim .
YanıtlaSilÇok doğru dedin kardeşim. Ben de senin gibi dusudüşünüy. Ne zamandan beri TDK günlük dildeki bir yanlış kullanımı bilimselleştirip 'doğru' olarak kabul etmeye başladı?
Sil