Adınıza hat açılmışsa ne yapabilirsiniz?

Sponsorlu Bağlantılar

Daha önce adıma hat açılıp açılmadığını öğrenme konusunda adınıza açılan hatları nasıl öğrenebileceğinizi yazmıştık. Bu konuda ise böyle bir durumda yapılması gerekenleri, adımıza hat varsa bunun sakıncaları nedir bunları irdeleyelim. 

Bilgim olmadan üzerime hat açılmış ne yapmalıyım?

Öncelikle numarayı gerçekten tanıyıp tanımadığınızı öğrenin. Tanımıyorsanız ilk işiniz hattı kapatmak olabilir. İlgili gsm operatörünü arayarak ya da dilekçe yazarak bu hattı açanın siz olmadığını, ilk kullanımından beri her kim kullanmışsa sorumluluk kabul etmediğinizi beyan edebilirsiniz. 

Adıma hat açılmış icra geldi ne yapmalıyım?

Borç hangi icra dairesinden geldiyse, oraya gidip itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Bu hattın ve borcun size ait olmadığına dair dilekçe yazıp icraya itiraz edebilirsiniz. İcraya itiraz durumlarında olay icra mahkemesine dönüşür. Ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunup ilgili hattın sizin tarafınızdan gerekli belge ve imzalarla açılmadığını bildirip şikayetçi olabilirsiniz. Burada yürütülecek takip icranıza da tesir edecektir.

Adıma hat açanları dava etmeli miyim?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi icra geldiğinde itiraz etmek, ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekebilir. Adınıza hat açılmasının tek sakıncası borç ya da icra değildir. Bu hatların ne niyetle açıldığını bilemezsiniz. En çok suç işlenen hatlar, bu şekilde şahıslarına kendilerine ait olmayan hatlar olduğundan, bu suçlarla ilgili yapılacak takiplerde hattın yasal sahibi olarak sizler de sorgulanabilirsiniz. Bunları göz önünde bulundurup dava yoluna gidip gitmemekte nihai kararınızı verebilirsiniz.

Neden habersiz adımıza hat açıyorlar?

Bunun birçok nedeni var. Son zamanlarda en çok yabancı uyrukluların bu yönteme başvurdukları görülmektedir. Örneğin ülkemizde çok sayıda kayıtsız göçmen var, bunlar bir telefon bayiine gittiklerinde kimlik sunamıyorlar, dolayısıyla yasal olarak hat sahibi olamıyorlar. Elinde çok sayıda kişinin bilgisi ve halihazırda açılmış hat olan kimi yerler, bunları bu şekilde satmaktadır. Tabii her zaman masum amaçlarla açıldığını söyleyemeyiz bu hatların. Gizlenmek isteyen, suç işleyen insanlar da "açık hat" diye tabir ettiğimiz bu hatlara yöneliyor, kendi isimleriyle işlem yapmıyorlar.

Adıma hat açılıp kapatılmış bir şey yapmalı mıyım?

E-devlette mobil hat sorgulama sayfasında adına yüzlerce hat açılıp kapatıldığını görenler, doğal olarak şunu soruyor, bunun herhangi bir sakıncası var mı? Yani nasıl olsa birileri bu işlemi yapmış ama artık borcum da yok, açık hattım da yok deyip bir şey yapmamayı tercih edebilirsiniz. Fakat geçmişte açılan o hatlarla neler yapıldı bilemeyeceğinizden bu hep bir problem olarak kalabilir. O hatlarla suç işlendiyse ve devam eden davalar varsa, sizi de bir gün çağırıp çağırmayacaklarını bilemezsiniz. Bu yüzden hukuki yollara başvurmak gerekebilir.

Adıma hat açılmış tazminat davası acabilir miyim?

Bu konuda yakın zamanda haberlere konu olan karara göre, mağdur kişinin haberi olmadan adına hat açılmış ve icra takibine girişilmiş. Mağdurun konunun üzerine gitmesi ve uğradığı zarara karşılık tazminat talep etmesi sonucu mahkeme mağdura tazminat ödemesini kararlaştırmıştır. Bu doğrultuda zarara uğradığınızı ve yıprandığınızı kanıtlamanız durumunda tazminat davası açabilmeniz de mümkün görünüyor.

Bu konuda adınıza açılan hatların olası sakıncalarına değinmek istedik. Adınıza hat açılması kesin suç işlendiği anlamına gelmeyeceği gibi, ne maksatla açıldığını da bilemezsiniz. Bu yüzden hukuki yollara başvurmak isteyebilirsiniz. Fakat birçok kişi mahkeme, hukuk, adliye gibi kavramların karmaşıklığını ve uğraştırıcılığını düşündüğü için hukuki yollara başvurmaktan vazgeçmekte ve "umarım bir şey olmaz" demektedir. Eğer gsm operatörüne yapılacak bir bildirimle tüm bu işlemler başlatılsa ve oradan yürütülse belki de birçok kişi şikâyet etmeyi tercih ederdi. 

Not: Yukarıdaki bilgiler temel bilgiler olup, hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Dava, icra, tazminat konularının usul ve yöntemleri için hukuki destek alınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica