Google Authenticator nasıl kurulur ve kullanılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Google Authenticator Nedir?

Google Authenticator özellikle kripto para borsalarıyla hayatımıza giren ve 2 faktörlü doğrulama hizmeti sunan birçok sitenin tercih ettiği doğrulama sistemidir. Bu sistemi sms gibi düşünebiliriz. Bilindiği üzere bankacılık uygulamalarına girmek için sadece şifre bilmek yetmez, aynı zamanda telefonunuza gelen şifre ile sisteme girenin siz olduğunun kanıtlanması gerekir. Google Authenticator da bu işlevi görmektedir. Kısacası artırılmış güvenlik de diyebiliriz bu sisteme. Google Authenticator hem iyidir hem de risklidir. Riski ise tamamen şudur: Telefonun kaybolması, bozulması, Google Authenticator'a erişememek. Böyle bir durumda daha önce Google Authenticator arşivlemesi yapmadıysanız eğer ya da üye olduğunuz sitede KYC (kimlik doğrulaması) yapmadıysanız hesabınıza erişmeniz artık çok zordur. Fakat kimlik doğrulaması yapılmış sitelerde belli başlı doğrulamalardan geçip 2FA yani iki faktörlü doğrulamanın bir parçası olan Google Authenticator'u kaldırmak mümkündür. Örneğin Kucoin borsası buna müsaade etmektedir. 

Google Authenticator nasıl kurulur ve kullanılır?

Telefonumuzun türüne göre Appstore ya da Google Play'e giriyor ve Google Authenticator yazıp indiriyoruz. İndirmeden önce yayıncının Google LLC olduğuna dikkat ediyoruz. 


İndirme işleminden sonra borsa ya da işlem yapacağımız site hangisiyse ona giriyoruz. Biz örnek olarak Binance üzerinden anlatım gerçekleştireceğiz. İşlem yaptığınız sitenin Google doğrulama bölümü varsa eğer benzer işlemleri bu anlatımı takip ederek yapabilirsiniz. Temel olarak mantık aynıdır. 

Binance hesabımıza gidip profilimize tıklıyor ve güvenlik yazısına tıklıyor/dokunuyoruz.



Google Doğrulama karşısında yer alan "açık" yazısına tıklıyoruz. Burada adım adım neler yapmamız gerektiği anlatılacak. Ayrıca yukarıda sözünü ettiğimiz "Aşağıda yer alan üçüncü görsele indiğinizde indirmek için daha güvenli bir yöntem anlatılacaktır." bölümü burasıdır. Görüldüğü üzere Google Authenticator'e direkt giden bağlantılar ilgili sayfada veriliyor. Download from... yazılarından birine tıklayıp uygulamayı indirebilirsiniz. Ardından ileri diyoruz. 


Binance bize kurulum anahtarı ve qr (karekod) veriyor bu aşamada. Telefonumuzda Google Authenticator uygulamasını açıyoruz.


QR kodunu tara diyerek bize yukarıda verilen karekoda tutuyoruz. Telefonunuzun kamerası bozuksa ya da tüm bu işlemleri zaten telefondan yürütüyorsanız karekod okutamayacağınızdan aynı işlevi gören ve yukarıda karekod ile birlikte verilen kurulum anahtarını girmek için "kurulum anahtarı gir" yazısına dokunmanız ve sonrasında size verilen kurulum anahtarını girmeniz gerekir.


Anahtarı girerek ya da karekod okutarak yaptığımız işlem sonrası yukarıdaki görsel gibi sistem işlemeye başlayacak. Buradaki rakamlar bir süre sonra değişir ve borsa sizden kod istediğinde yenilenen kodu girmeniz gerekir. Ayrıca hesap ekle dediğinizde diğer borsalar için de 2FA'yı etkinleştirebilirsiniz. 

Tekrar Binance'a dönüp adımları tamamlamanız gerekir. Üçüncü adımda size bir kod verilecek ve bunu bir yere yazmanız yararınıza olacaktır. Bir gün Google Authenticator hesabıma ulaşamıyorum dediğinize size bu kod lazım olacak. Bu kodu kaybederseniz ve arşivleme yapmamışsanız hesabınız tehlikeye girer. 


Dördüncü ve son adımda ise kodu almak için tıklayın bölümüne tıklıyor ve mailimize gelen kodu giriyoruz. Google doğrulama kodu bölümüne ise Google Authenticator'da Binance için sürekli yenilenen kod yeniden başladığında süresi dolmadan bu bölüme giriyor ve gönder diyoruz. Böylelikle işlemlerimiz tamamlanmış olacak.



Bundan sonraki Binance ya da işlem yaptığımız diğer borsalara girişlerinizde Google Authenticator kodu istenecektir. Uygulamaya girdiğimizde bir süre sonra kodların değiştiğini göreceğiz. Eğer değişimi kaçırdıysanız merak etmeyin, kodun yenilenmesini bekleyin ve yeni kodu girin. Bu bölümdeki kodlar güvenlik gerekçesiyle sürekli değişir. Aşağıdaki görseli yeniden inceleyelim. Binance.com şeklinde bir yazı var ve altında bir kod. Bu o an için Binance'ın bizden istediği koddur. Yanında ise saat yönünde dönen bir şey görüyoruz. Kodu bu sürede girmeniz gerekir, eğer gecikirseniz kodun yenilenmesini bekleyin. 



Peki Binance sizden kod istediğinde buradaki kodu gireceksiniz, Gateio kod isterse hangisini gireceksiniz? Elbette Gateio'da google doğrulaması bölümünden ilerleyerek Google Authenticator kodu almanız gerekecek. Ardından Hesap ekle demeniz gerekir. Binance için yaptığımız kurulum işlemleri Gateio ya da diğer borsalar için de yapmalısınız. İşlemler tamamlandığında Gateio sizden Google doğrulaması istediğinde burada süresi bitmeden "Gateio..." şeklinde yazan kodu girmeniz gerekecek. Kısacası her site için ayrı hesap eklemeniz ve sorulduğunda o siteye ait kodu girmeniz gerekecektir.

Yeniden hatırlatmak isteriz ki Binance'ın size verdiği kurulum anahtarları, kurtarma anahtarlarını mutlaka güvenli bir yerde saklayın. Telefonunuzun bozulması, uygulamanın silinmesi durumunda bu kodlarla yeniden hesabınızı kurtarabileceksiniz, aksi takdirde hesabınıza erişemezsiniz ve Google Authenticator doğrulaması ile girdiğiniz sitelerin güvenlik prosedürlerinin insafına kalırsınız. Bunun önemini yeniden hatırlatır ve konuda geçen borsaların, kripto paraların yatırım tavsiyesi olmadığını belirtiriz. 

Binance borsasına üye olma adımları için bu konuyu inceleyebilirsiniz: Binance üyelik

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica