PC'de Metamask ile Pancakeswap al sat işlemleri nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Bugün sizlere pc(bilgisayar) üzerinden pancakeswap'ta işlem yapmayı anlatacağız. Mobil pancakeswap işlemleri için mobil metamask pancakeswap kullanımı konumuzu inceleyebilirsiniz. Pancakeswap'ta işlem yapabilmek için başka cüzdanlar da kullanabilirsiniz ama biz örneklerimizi Metamask üzerinden gerçekleştireceğiz. Hiçbir tokenın yeterince güvenilir olmadığı ve detaylarını sonraki konularda paylaşacağımız bu borsalarda işlem yaparken riskinizi göz önünde bulundurun. Şimdi pancakeswap işlemleri nasıl yapılıyor bakalım. 

Daha önce de belirttiğimiz gibi Chrome'a Metamask eklentisi indirip hesabımızı oluşturuyorduk. Eğer bunları yapmadıysanız Metamask pc kurulum konusuna göz atabilirsiniz. Kurulum işi tamamsa eğer başlıyoruz.

Bilgisayardan pancakeswap işlemleri

https://pancakeswap.finance/ adresine giriyoruz.



Sağ üst köşede Connect butonuna tıklıyor ve ardından Metamask'i seçiyoruz. Kısacası cüzdanı bağlama işi yapıyoruz. Bağlanacak cüzdanımız da Metamask olduğu için Metamask'i seçiyoruz. 



Bağlama işlemi tamamlandıktan sonra işlemlere başlayabiliriz. 



Farm gibi birçok özellik mevcut burada fakat biz temel olarak al-sat nasıl yapılır buna odaklandığımız için Trade'e tıklıyor ve ardından Exchange diyoruz. 


Böyle bir ekranla karşılaşacağız. Burada yukarıda BNB olmasına dikkat ediyoruz. Yani elimdeki BNB'lerle şunu almak istiyorum demek istiyoruz, peki neyi? İşte onu seçmek için Select a currency yazısına tıklıyoruz. 

Çıkacak bölümde Pancakeswap'ta halihazırda tanımlanmış bazı tokenları aratabilir ve ekleyebiliriz. Fakat bu işlemler genellikle contract adresleriyle yürütüldüğünden burada contract adresi devreye giriyor. Her tokenın bir contract adresi vardır. Bu adresi tokenın telegram kanalından, twitter adresinden, sitesinden vs. iyice teyit etmeden eklerseniz yüzde 50 üzeri bir ihtimal dolandırılacaksınız. Gireceğiniz tokenın başarılı olup olmayacağı bile belirsizken bir de üstüne aynı isimde oluşturulmuş sahte tokena girmemek için birçok yerden doğru contractı ekleyip eklemediğinizi teyit edin.

Doğru contractı bulduktan sonra Select a currency diyerek geldiğimiz yerde search name or paste adress yazan bölüme kontratı yapıştırıyor ve bekliyoruz. Kısa bir süre sonra eklemeye çalıştığımız token simgesiyle ya da simgesiz haliyle çıkacaktır. Çıktıktan sonra Import butonuna dokunuyoruz. 



Hür irademizle eklemiş olduğumuz bu tokenın sahte olma olasılığı ve alıp satamayacağımız türden bir token olabileceği gibi bilgileri anladığımızı belirten i understand seçeneğini işaretleyip import butonuna dokunuyoruz yine. 



Ekleme işlemi tamamlandıktan aşağıdaki gibi göreceğiz.




Örneğin 0.005 BNB ile eklediğimiz tokendan almak istiyoruz. Buna karşılık tokendan ne kadar alabileceğimiz yukarıdaki gibi görüntülenecektir. Yaptığımız işlemi iyice kontrol ediyor ve Swap diyerek ilerliyoruz.



İlk defa yapılacak işlemlerde "The transaction cannot succeed due to error: execution reverted: PancakeRouter: INSUFFICIENT_OUTPUT_AMOUNT." hatası ile karşılaşmak pek doğaldır. Bu genellikle slippage dediğimiz ayardan kaynaklanır. 



Yukarıdaki görselde görmüş olduğumuz yere dokunuyor ve slippage tolerance yazan bölüme bir değer yazıyoruz. Slippage tolerance değerini olabildiğince düşük yazın. Bu ayar kısacası şu anlama gelir: Ben alırken fiyat değişse de yine de al. Bu bazen sıkıntılı durumlara yol açabilir. Tam alım anınızda araya giren bir bot yüksek alış yapıp peşinizden hemen satabilir. Bu konuyu daha detaylı öğrenmek için çeşitli kaynaklardan "front runner" ı araştırabilirsiniz. 

Dediğimiz gibi tolerance değerinin düşük olması iyidir. Fakat çok düşük olduğu durumlarda da al sat gerçekleşmez, ideal aralığı deneyerek test edebilirsiniz. Biz işimizi garantiye almak ve tokenı bir an önce alabilmek için 12 yazdık ve settings yazılı bölümün karşısında yer alan x simgesine basıp işlemlerimize devam ettik.




Bu sefer hata vermemesini umarak yeniden swap diyor ve gelen ekrandaki bilgileri kontrol ediyoruz.




0.005 BNB ile belirlediğimiz tokenı alabilmek için onay ekranında confirm swap diyoruz bu sefer. Metamask eklentimiz sağda çalışmaya başlıyor ve bize son onay ekranını gösteriyor.



Burada kesilecek komisyonlar vs. de belirtilmektedir. Onayla dediğimizde bir süre sonra işlem gerçekleşecek ve belirlediğimiz tokenı almış olacağız. Failed şeklinde bir uyarı gelirse eğer token alma işlemi başarısız demektir. Failed dediğinde dahi ufak bir işlem ücreti kesilmektedir. 

Eklediğimiz tokenları nasıl göreceğiz?

Artık bu işlemler yapılırken cüzdana otomatik olarak ekleniyor bu tokenlar. Olur da görünmezse tokenın contract adresini kopyalayın ve Metamask'ta aşağıya doğru inip jeton ekle butonuna tıklayın.



Token Contract Tokens bölümüne contractı yapıştırıyor ve aşağıda tokenın sembolünü vs. görüyoruz. 


Sonraki diyerek işlemi sürdürüyoruz.



Jetonlar ekle dediğimizde ise eklediğimiz token (jeton) artık cüzdanımızda görünecektir.

Aldığımız tokenı nasıl satacağız?

Bir token alırken yaptığımız işlemin tersini yapacağız. Token contractını yazdıktan sonra ok simgesine dokunup satacağınız tokenın yukarıda görünmesini sağlayın. aşağıdaki görseli incelediğimizde elimizdeki tokenı satıp BNB'ye çevirmek istediğimizi anlıyoruz. 


Eğer yukarıdaki gibi direkt swap butonu aktif olmuyorsa önce Approve demeniz gerekir.


Uyarı: Approve butonu enable olarak değişmiştir. Şunu da belirtmek gerekir ki Approve - Enable bazı izinler verir ve dolandırıcı bir tokeni approve etmeniz durumunda tüm bakiyeniz sıfırlanabilir, lütfen bu işlemleri iyice öğrenmeden başlamayın.)




Sonraki ekranda onayla dedikten sonra küçük bir işlem ücreti kesilecek ve Swap butonu aktif olacaktır. Bundan böyle satışa devam edebileceksiniz.

Elinizdeki tokenları komple mi satacaksınız yoksa bir kısmını mı? Bunu da belirledikten sonra Swap diyerek işleme devam edebilir ve token alırken yaptığınız işlemlerin aynısını yaparak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Aldığınız tokenların bazısını satamayacağınızı ve bunu da girdiğiniz projeyi inceleyerek anlayabileceğinizi unutmayın. Güvenilir olmayan hiçbir tokena girmeyin bu sebepten. 

Ayrıca cüzdanımızda bir miktar fazladan BNB bulundurmaya özen gösteriyoruz. Bunun ne kadar olacağına sizler karar vermelisiniz. Fakat örnek vermek gerekirse 5-10 dolarlık al satlar yapıyorsanız 5 dolara denk gelecek şekilde boşta BNB bulundurmanız iyi olacaktır. Çünkü işlem ücretleri kesilirken bir miktar da BNB kesilmektedir. İleride alert yetersiz kaynak uyarısı ile karşılaşmamak için bu uyarıyı dikkate alın. 

Sponsorlu Bağlantılar

2 yorum:

  1. Alert yetersiz kaynak dediği zaman ne yapmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlem ücretleri BNB olarak kesildiği için hesapta bir miktar BNB bulundurmak gerekir. Örneğin dogecoin bozarken 0.0009 bnb isterken dogemongo bozarken 0.003 bnb istenebilmektedir. Buna göre hesapta bu işlemler için bir miktar bnb bulundurmalı. Ayrıca al-sat yaparken kesilen işlem ücretlerine onay ekranında bakmak gerekir. Bazı tokenların işlem ücretleri yüksektir ve işlem yaparken dikkat edilmediği içn hesap bakiyesi bir anda düşebilmektedir.

      Sil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica