Metamask pc ve mobil kurulumu nasıl yapılır? Bsc ağı nasıl eklenir?

Sponsorlu Bağlantılar

Bugün sizlere popüler bir cüzdan olan Metamask'in bilgisayarda ve mobilde nasıl kurulacağını ve pancakeswap gibi yerlerde işlem yapabilmek için bsc ağını nasıl ekleyeceğimizi anlatacağız. Öncelikle bu işlemleri bilgisayar üzerinden yürütmek isteyenler için başlayalım ve ardından mobil cihazlarda metamask cüzdan nasıl kurulur adım adım anlatalım. 

Bilgisayarda Metamask kurulumu ve bsc ağı ekleme işlemi:

Bilgisayarda Metamask işlerimizi genellikle chrome üzerinden yürütüyoruz. Öncelikle Google Chrome'un web mağazası olan https://chrome.google.com/webstore/ sitesine giriyoruz ve arama bölümüne metamask yazıyoruz. Doğrusunu indireceğimize emin olmak için "sunan https://metamask.io/" yazmasına da dikkat ediyoruz. 




Metamask eklentisini bu şekilde Chrome'a ekliyoruz. İsterseniz bunun yerine Metamask'in https://metamask.io/download.html adresine girerek aşağıdaki görseldeki gibi Chrome seçiliyken install metamask for chrome butonuna tıklayarak eklentiye direkt gidebilir ve ekleyebilirsiniz.



Metamask chrome'a eklendikten sonra yeni bir sekme açılacak ve bu sekmede üyelik işlemlerini başlatıyoruz.


Get Started butonuna tıklıyoruz. 


İlk defa Metamask cüzdanı kurduğumuz için Create a Wallet butonuna tıklıyoruz. 




Kullanım koşullarını anladığımızı belirten I Agree butonuna tıklayıp devam ediyoruz. 


Buraya unutmayacağımız ve en az 8 karakterden oluşan (sadece rakam da olur) bir şifre giriyor ve şifreyi onayla bölümüne aynısını yazıp kullanım koşulları yanında bulunan kutucuğu işaretleyip "yarat" diyoruz. 


İşte en önemli noktaya geldik. Bu bölümün cüzdanınız için her şey olduğunu unutmayın. Burada size verilecek 12 kelime sizin cüzdanınıza herhangi bir zamanda herhangi bir yerde bağlanmanızı sağlayan şifrelerdir. Buradaki 12 kelimeyi cüzdanınızı yeniden kurarken birebir aynı sırayla aynı şekilde yazmanız gerekir. Bunları görebilmek için click here to reveal secret words yazılı bölüme dokunun. 12 kelimelik bu anahtarı ister bir kâğıda ister bilgisayar/telefon gibi bir yere kaydedin ve kimsenin bu bilgiye erişmemesini sağlayın. 12 kelimelik bu anahtarı bir yere kaydettikten sonra sonraki diyerek ilerliyoruz. 



Bu bölüme ise 12 kelimelik anahtarı sırasıyla giriyoruz. Zaten aşağıda bu anahtar kelimeler size karışık olarak verilecek. Size kalan bunları sırasıyla eklemek olacak. Unutmayın ki kayıt aşamasında bu sözcükleri karışık olarak görüyor ve sırasıyla ekleyebiliyorsunuz. Eğer başka bir yerden bu cüzdanınıza erişmek isterseniz 12 kelimelik anahtarı böyle hazır şekilde bulamayacaksınız ve bir yerden kopyalayarak ya da elle tek tek yazmanız gerekecektir. Fakat bu kurulum aşaması olduğu için burada bize karışık olarak verilmekte ve hadi bizim dediğimiz sıraya göre gir bakalım denmektedir. Sırasıyla kelimeleri girdikten sonra "onayla" diyoruz. 


Ve cüzdanımız oluştu, all done diyoruz. Start swapping şeklinde bir pencere çıkarsa kapatabilirsiniz. Böylelikle artık bir cüzdan adresiniz var ve kullanmaya hazırsınız. Eğer Pancakeswap gibi yerlerden işlem yapmak istiyorsanız aşağıdaki anlatım sizi de ilgilendiriyor olabilir. Pancakeswap gibi BSC ağını kullanan borsalar üzerinden alım satım yapmak için BSC ağı eklememiz gerekir.

Metamask'e BSC ağı ekleme işlemi nasıl yapılır?

Bunun için Account 1 yazan yerin yanında yer alan üç nokta simgesine ve ardından expand view'e tıklıyor ve eklentinin yeni sekmede yer almasını sağlıyoruz ki rahatlıkla işlem yapalım. 




 Ardından aşağıdaki görselde olduğu gibi main ethereum yazan bölümüne tıklıyor ve ardından çıkan seçeneklerden "özel rpc" seçiyoruz.


Buraya yazacağımız bilgileri Binance Akademi sayfasından alıyoruz, ilgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz. Biz akademi sayfasından bu bilgileri sizin için alıp aynı şekilde yazacağız. Fakat ola ki bir gün bu bilgiler değişir, her halükarda güncel siteyi takip etmenizde fayda vardır. Bu bilgiler güncel olarak şu şekildedir:

Network Name: Smart Chain        

New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/

Chain ID: 56

Currency Symbol (optional): BNB

Block Explorer URL (optional): https://bscscan.com/


Az önce özel RPC diyerek geldiğimiz bölümün boşluklarını yukarıdaki bilgilere göre dolduruyoruz. Aşağıda da örneği gösterilmektedir. 


Doldurduktan sonra kaydet diyoruz. Böylelikle BSC ağını eklemiş oluyoruz. Kontrol etmek için main ethereum bölümüne tıklayıp smart chain seçiyoruz. 



Pancakeswap gibi BSC ağını kullanan borsalardan işlem yapmak ya da BSC ağı üzerinden token gönderebilmek için Smart Chain ağının seçili olmasına dikkat edeceğiz. Cüzdanımıza baktığımızda üst bölümde main ethereum değil de smart chain yazdığını görebilmemiz gerekir. Bu şekilde işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. 




Metamask'ta birden fazla cüzdan adresiniz olabilir. Fakat tek bir adres kullanmak isterseniz cüzdan adresiniz aşağıdaki örnekte olduğu gibi Account 1 başlığı altında yazmaktadır. Bu sizin cüzdanınızın adresidir. Sizde cüzdanınıza feg, yooshi, bnb ya da bsc ağı üzerinde olan ne göndermek isterseniz bu adresi yazacaksınız. Örneğin Binance'ten cüzdanınıza BNB gönderecekseniz yine bu adresi kopyalamalısınız. Cüzdanınıza yooshi yollayacaksanız eğer yine buradaki adresi kopyalayıp Hotbit'te yollanacak adres bölümüne yazmanız gerekir. Kısacası sizin cüzdanınızın tek adresi bu olacaktır ve yollanacak tokenleriniz BSC ağı üzerindeyse eğer, bu adresi kopyalayıp buraya gönderim sağlayabilirsiniz.


Metamask mobil kurulumu nasıl yapılır? Bsc ağı nasıl eklenir?

Öncelikle https://metamask.io/download.html adresine gidiyor ve telefonumuzun işletim sistemine göre ios ya da android seçip install for metamask... bölümüne dokunuyoruz. 

Uygulamayı indiriyoruz ve kurulum aşamalarını bilgisayarda yaptığımız gibi yapıyoruz. Bunun için yukarıdaki rehberi inceleyebilirsiniz. 12 kelimelik anahtarınız ve şifreniz oldukça önemlidir. Kurulum aşamasında bunları muhakkak kimsenin erişemeyeceği bir yere not edin. 


12 kelimelik anahtar ve şifre işleminin ardından Metamask kurulumu gerçekleşmiş olacak. Bu aşamada ekranınız aşağıdaki gibi olacak. Metamask ilk kurulduğunda ETHEREUM ağıyla geliyor bizlere, bizler BSC ağı ekleyip işlem gerçekleştirmek istiyoruz, bu yüzden BSC ağı ekleme işlemine geçiyoruz.


Sol üst köşede yer alan üç çizgiye dokunuyoruz. Ardından Settings diyoruz. 


Settings menüsünde Networks'e dokunuyoruz.


Sonraki ekranda ise Add Network butonuna dokunarak işlemimizi sürdürüyoruz.



Ve son olarak bilgileri aşağıdaki gibi dolduruyoruz. 


Buradaki bilgiler güncel olarak Binance Akademi sayfasından alınabilir. Tavsiyemiz bu tür bilgileri oradan almanızdır. Biz yine de size güncel ve yazılı olarak kopyalamanız için yeniden yazıyoruz:

Network Name: Smart Chain        

New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/

Chain ID: 56

Currency Symbol (optional): BNB

Block Explorer URL (optional): https://bscscan.com

Bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra Add butonuna dokunun ve işlemi bitirin. Cüzdanınızın tepesinde Wallet yazısının altında Smart Chain yazmasına dikkat edin. Bu şekilde artık Bsc ağı üzerinden işlem yapabilirsiniz. 

Metamask, pancakeswap vs. kullanımı ilk etapta zor gelebilir ve bu karmaşadan dolayı yanlış işlemler yapabilirsiniz. Bu yüzden iyice öğrenmeden kullanmamanızı öneririz. Ayrıca yeni çıkan tokenları al sat yapacaksanız gün içerisinde binlerce token çıktığını ve çoğunun dolandırıcılık üzerine inşa edildiğini hatırlatırız. Bu piyasanın fazla riskli olduğunu ve yüksek kazançlar gibi yüksek kayıpların da söz konusu olduğunu yeniden bilginize sunarız.

Başka bir cihazda Metamask hesabınızı açtığınızda daha önce eklemiş olduğunuz tokenları göremeyebilirsiniz. Metamask bu konuda bir güncelleme yayınlayana kadar alternatifler bu konuda anlatılmıştır: 

Ayrıca diğer konuları inceleyebilirsiniz:

Sponsorlu Bağlantılar

5 yorum:

  1. merhaba. benim pc ve telefondaki metamask senkronize değil. nasıl senkron hale getirebilirim

    YanıtlaSil
  2. Murat Bey, sorunu çözdünüz mü acaba? bende de aynı problem var.

    YanıtlaSil
  3. aynı sorun bende de var ama cevap veren yok galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ya deli olacagım senkronize olmuyor

      Sil
  4. Metamask'i herhangi bir cüzdanda kurduğunuzda daha önce eklemiş olduğunuz tokenlar görünmez. Bu tokenlarınızın kaybolduğu anlamına gelmez. Bununla ilgili bir güncelleme henüz yok gibi. Bunun alternatifi olarak eklediğiniz tokenları bscscan'de görebilir ya da peachfolio gibi bir uygulama kullanabilirsiniz. Tokenlarınızı görmenin bir diğer yolu ise cüzdanı poocoin'e bağlamak ve https://poocoin.app/ bölümünde cüzdanınızdaki tüm tokenları görmektir.

    https://bilgiduragi.blogspot.com/2021/06/metamask-baska-bir-cihaza-kurdugumuzda-tokenlar-gorunmuyor.html

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica