Cezaevindeki mahkumlara nasıl mektup gönderilir, dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Cezaevlerine taahhütlü mektup, aps ya da adi (kayıtsız) mektup gönderebilirsiniz. Kayıtsız mektup takibi yapılamayan ve teslim süresi daha uzun olan postalardır. Adi posta ismi de verilen mektuplar taahhütlü mektuptan daha ucuzdur, taahhütlü posta da aps'den ucuzdur. Adi postanın ucuz olmasına karşın takibinin yapılmaması gibi bir dezavantajı söz konusudur. Takibi yapılan mektuplar taahhütlü ve aps'lerdir. Bunların teslim edilip edilmediğini ptt gönderi takibi sitesinden öğrenme şansınız vardır. Hangi tür göndereceğinize karar verdikten sonra zarfınızı kırtasiye ve benzeri yerlerden temin edin. Ardından mektup gönderme kurallarına uyarak zarfı doldurun. Daha önce hiç zarf doldurmadıysanız zarf doldurma kuralları konusunu inceleyebilirsiniz.

* Mektubunuzda hakaret, suç unsuru içeren ifadelerin olmaması gerekir. 

* Yazdıklarınız mektup okuma komisyonu tarafından okunacaktır. Mektubunuzun içeriği sakıncalı bulunursa raporlanacak ve alıcıya teslim edilmeyecektir. 

* Zarfa yazılacak bilgilerin dışında her mektubun yaprağına alıcının ismini, koğuş bilgilerini yazmanızda fayda var. Mektup okuma komisyonunun çok sayıda mektubu zarftan çıkarması durumunda karışıklıklar yaşanma ihtimaline karşı bu iyi bir önlem olacaktır. 

* Zarfın arka yüzünde sol üst kısma adınızı ve adresinizi yazın, sağ alt kısma da hapishanedeki kişinin adını ve cezaevinin adını, adresini ve koğuşu gibi bilgileri mutlaka yazın. Koğuşu, kaldığı yer gibi bilgiler yazılmayan bazı postalar iade edilebilir. Bu konuda her cezaevinde farklı uygulamalar söz konusudur. Bu sebepten kaldığı odaya kadar bilgilerin eksiksiz yazılması iyi olacaktır. Koğuş bilinmeyen durumlarda parantez içinde "koğuş bilmiyorum, gereğini arz ederim" şeklinde ifadeler bir ihtimal iletilmesini sağlayabilir ama bu bilgi kesin değildir. İnternette "koğuş bilmesen de olur" şeklinde kesin bilgi verenlere itibar etmeyin. Her gün yüzlerce koğuş belirtilmeyen mektup giden kalabalık cezaevlerinin bu gönderileri iade ettiği tecrübelerle sabittir. Tekrar belirtelim ki bu durum cezaevindeki işleyişe bağlıdır. 

* Zarfın içine neler konulabileceği ile ilgili cezaevinin yönetmelik ve kurallarını öğrenin. Örneğin bazı yerler tespih kabul ederken bazı yerler iade etmektedir. Bu konuda deneyim sahibi kişilerden destek alın. 

* Cezaevlerinde mektup günleri olmaktadır. Eğer o günleri geçirirseniz mektubunuz sonraki hafta ulaşacaktır. Bu bilgileri de yine cezaevinde yatan mahkumdan öğrenebilirsiniz.

* Mektubunuzu kayıtlı ya da kayıtsız göndermeye karar verdiyseniz eğer Ptt şubesine gidin. APS hızlı posta hizmetidir ve teslim edilip edilmediği sistemden takip edilebilir. Eğer acil posta ile gönderecekseniz bir iki güne cezaevine ulaşmalıdır gönderiniz. Fakat cezaevinde mektupların dağıtım sürecini o cezaevi belirler. Taahhütlü postayla göndermeyi de tercih edebilirsiniz. Bu konuda iadeli taahhütlü mektup konusunu inceleyebilirsiniz. Bu tür mektupları da sistemden takip edebilirsiniz. Bir diğer yöntem kayıtsız mektup göndermektir, bu daha ucuzdur ama nerede olduğunu sistemden göremezsiniz, takibi yoktur. 

* Mektubunuz kayıtsız değilse eğer bir barkod numarası verilir, bu barkod numarasıyla mektubun cezaevine ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilirsiniz. 

Cezaevine mektup gönderirken isim ve adres bilgilerimi doğru yazmak zorunda mıyım?

İşlem yaptığınız şube kimliğinizi isterse eğer isminiz doğru yazmanız gerekebilir. Kayıtsız postada kimlik sorulmaz, fakat kayıtlı postalarda bazen kimlik sorulabilir. Adresi istediğiniz bir yer yazabileceğiniz gibi şube ismi de yazabilirsiniz. Fakat gönderiniz iade olduğunda verdiğiniz adres neresiyse oraya gidecektir. Bir Ptt şubesini adres olarak gösterirseniz de postanız iade olduğunda şubeye geri dönecektir. Mektubu şubeden geri almak için barkod numarası ile takip edebilirsiniz. Kayıtsızsa eğer şubeye böyle bir mektubun gelip gelmediği sözlü olarak ifade edilir. Kayıtsız postalar sisteme işlemez, kaydedilmez, dolayısıyla "adıma kayıtsız posta var mı acaba" diyerek kayıtsız postaların incelenmesini talep edebilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica