Ortaya çıktığı ilk günden bugüne kat kat artan Bitcoin durmak bilmiyor. 2017 sonuna kadar belli başlı mecralar dışında pek konuşanı yoktu Bitcoin'i, sadece belli bir kitle takip ediyor ve al sat gerçekleştiriyordu. 2017 sonunda 3-4 bin dolar aralığından 20 bin dolara kadar yükseldi ve sürekli haberlere konu oldu. Bu sırada Bitcoin'de fırsatı kaçırdığını düşünenler, ilhamını Bitcoin'den alan ve henüz büyük hacme ulaşmamış altcoinlere yöneldi. 2018 başında Bitcoin'de düşüş başladı. Bitcoin'in sarsılmasıyla altcoinler de büyük düşüş yaşadı. O zamanlar birçok yatırımcının parası neredeyse sıfırlandı. Kripto heyecanı bu kadar dendi ve uzun süre sesi soluğu çıkmadı. 2019'da yine bir hareketlilik başladı ve yükseldi ama yeterince haber olmadı, sonrasında yine düşüş başladı. 2020 yılında dalgalı bir grafik çizen Bitcoin 2020'nin sonlarında büyük tırmanışa başladı ve 2021 başlarında 64bin küsür doları gördü. Buna Bitcoin ATH'si dendi. ATH tüm zamanların en yükseği (All Time High) anlamına gelen bir kısaltmadır. Bitcoin coşarken birçok altcoin de altın çağını yaşadı. Ardından gelgitler sonucu Mayıs ayı ortalarında Bitcoin 30 bin dolar seviyesine kadar düştü ve o esnada altcoinler can çekişti. Birçok kişi buna ayı sezonu dedi. Devletler olumsuz açıklamalar yaptı, yasaklayacaklarını bildirdiler, bir süre durgunluk yaşandı. Aslında bu tür haberler, açıklamalar her düşüş döneminde yaşanmıştır ve hiçbir zaman ciddi bir yasaklama getirilmemiştir. Bu sefer düşüşe rağmen devasa şirketler Bitcoin yatırımı yaptıklarını belirtmiş ve pozisyon almışlardır. Kimi devletler açık destek vermişlerdir. Tüm bu gelgitler, çalkalanmalar, bu işin sonu geldi, aşı bulundu Bitcoin öldü yorumlarına rağmen Bitcoin yeniden yükselişini sürdürüyor şu sıralar. Tam da bu yazıyı yazdığımız esnada 51,793.34 dolar seviyesinde. Bitcoin yükseldikçe kripto para piyasasına güven artıyor ve diğer coinler de artmaya başlıyor. Bitcoin'in hikâyesi çok daha uzun ve biz sadece kısaca değinmek istedik.
Devasa şirketlerin bile artık portföyünde Bitcoin bulunmaktadır. Bitcoin'in artık bir yatırım aracı olduğu konuşulmaktadır. Elbet yukarıdaki bilgileri de göz önünde bulundurarak bu piyasanın risklerini kabul etmek gerek, buna rağmen Bitcoin yatırım aracı olabiliyor. Peki bu işe ilk defa başlayacak biri Bitcoin'i nerden alacak? Bitcoin nerede satılıyor?
Bitcoin almak için bilinen en yaygın yol kripto para borsalarını kullanmaktır. Bu borsaların başında en tepede Binance bulunur. Binance aynı zamanda Binance TR'yi de Türk kullanıcılar için hizmete açmış ve para yatırma çekme işlemlerini kolaylaştırmıştır. Elbet Paribu, BtcTurk gibi Türk borsaları da mevcuttur ve bunlardan Bitcoin ve diğer altcoinleri almak mümkün. Coinmarketcap verilerine göre işlem hacmi sıralamasına göre borsalar şu şekildedir: https://coinmarketcap.com/tr/rankings/exchanges/
Tüm bu borsalardan Bitcoin alabilir ve satabilirsiniz. Bizler bu işlemleri genellikle Binance üzerinden yürütüyoruz. Binance üzerinden çok sayıda köklü coin alınıp satılabiliyor. Bizim anlatımımız Binance üzerinden olacak genellikle. Bu yüzden sıfırdan Bitcoin alıp tutmak ya da satmak isteyenler için rehber niteliğinde bir yazı dizisi hazırlıyoruz.
En az kaç liraya bitcoin alınır - En az kaç bitcoin alınır?
Birçok kişi Bitcoin almak için örneğin şimdiki fiyatı olan 52 bin dolarlık bitcoin alınması gerektiğini düşünüyor. Bu doğru değil. 1 Bitcoin almak zorunda değilsiniz. Sizler 10 liralık bitcoin de alabilirsiniz. Bitcoin alacağınız borsanın "işlem alt sınırı" neyse ona göre diğer coinleri de alabiliyorsunuz. Biz 10 lirayı örnek olarak verdik. Binance birçok coin için en az 5 dolarlık alım satıma izin vermektedir. Dolayısıyla 50 TL'lik bitcoin almanızın önünde bir engel yoktur (bu bilgi her borsa için değişebilir). 50 TL'lik Bitcoin alırsanız eğer ve Bitcoin 52.000 dolardan 104.000 dolara yani iki katına çıkarsa paranız 100 TL olur. Dolayısıyla yatıracağınız tutar orantılı olarak yükselir ya da düşer. Örneğin güncel fiyat üzerinden konuşacak olursak, 25 dolarlık bitcoin yatırımı yaparsanız yaklaşık 0.0005 BTC miktar geçer elinize.
Bitcoin alma rehberi
Biz tercihen Binance kullanıyoruz ve bu yüzden işlemleri Binance üzerinden anlatacağız. Öncelikle Binance üyeliğiniz olmalıdır.
1. Adım - Binance üyelik
Daha önce anlatımını yapmış olduğumuz Binance kayıt olma konusu rehberliğinde üyeliğinizi tamamlayınız. Binance nasıl kayıt olunur?
2. Adım - Binance para yatırma
Biz anlatımımızı Binance.com üzerinden yaptık ve bu sefer Binance'a bağlı olan https://www.trbinance.com/ giriyoruz. TR Binance, Binance kuruluşu olduğu için giriş yap dediğimizde "Binance.com hesabıyla oturum açın" şeklinde seçenek sunmaktadır. Dolayısıyla iki üyelik almak yerine bu şekilde işlem yapılabilir. Tabii sizin için hangisi uygunsa o şekilde yapın. Bu esnada 2FA doğrulaması istenebilir. Üye olurken 2FA aktif ettiyseniz bu kodu kaybetmeniz durumunda sıkıntı yaşayacağınızı unutmayın. Siteye giriş yaptıktan sonra yatırma bölümüne dokunun ve banka seçin. Ardından yatırma işlemini gerçekleştirin. Yatırma işlemleri havale ya da eft oluşuna göre kısa/uzun sürebilir. Bu aşamaları destek alarak geçmek için yatırma işlemlerinin detaylı anlatıldığı binance para yatırma konusunu inceleyebilirsiniz.
3. Adım - Bitcoin alma
Üyelik ve para yatırma işlemi gerçekleştikten sonra TR Binance hesabınızda TRY görünecektir. Bundan sonra ister trbinance.com üzerinden bitcoin alın ister global borsa olan binance.com'a geçiş yapıp oradan bitcoin alın. Eğer transfer yapıp bitcoin alacaksanız yukarıdaki binance para yatırma konusu içinde trbinance.com'dan binance.com'a transfer nasıl yapılır? başlığına göz atabilirsiniz. İşlemi yapacağınız yeri belirledikten sonra yapacağınız şey coin nasıl alınır ve satılır konusunu öğrenmektir. Coin alma ve satma konusunda piyasa emri, limit emri ile coin alma nasıl olur detaylı olarak incelenmiştir.
TrBinance üzerinden örnek gösterelim. Hesabınızda TL yani TRY varsa eğer Piyasa bölümüne dokunup BTC/TRY seçin. BTC'nın Bitcoin kısaltması olduğunu biliyoruz. Eğer elinizde USDT olsaydı bu durumda BTC/USDT seçmeniz gerekirdi. Bizim elimizde TRY olduğu için BTC/TRY seçiyoruz. Şansımıza en üstte bulunuyordu, eğer böyle olmasaydı arama bölümüne BTC yazar ve BTC/TRY'nin çıkmasını beklerdik. Yani bu şu demek oluyor. Elimdeki TRY (TL) ile BTC almak istiyorum.
Al sat ekranı çıkıyor ve biz BTC almak istediğimiz için "BTC satın al" bölümüyle ilgileniyoruz. Burada Limit, piyasa ve stop-limit seçenekleri var. Bunları yukarıda verdiğimiz coin alma satma linkinde detaylı öğrenebilirsiniz. Biz şimdilik işi fazla uzatmadan "piyasa" ile alıyoruz. Yani Bitcoin'in fiyatı o an neyse hızlıca alım gerçekleştirmek için bu seçeneğe tıklıyoruz. Limit'e tıklarsanız eğer "şu fiyata geldiğinde al" emri vermiş olursunuz.
Piyasaya tıkladıktan sonra hesabınızdaki paranın ne kadarlık kısmı ile Bitcoin almak istiyorsanız bunu seçiyorsunuz. Biz hepsiyle almak istediğimiz için %100 seçiyoruz. Örnekteki hesapta para olmadığı için görünmese de böyle bir durumda TRY yanında tüm paranız TL cinsinden yazacaktır. Yani x miktarda bitcoin almak için şu kadar para harcanacaktır şeklinde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.