Girdiğim siteler faturada görünür mü? Girdiğim siteleri kimler görebilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Telefon ya da bilgisayar kullanımına yeni başlamış herkesin başlangıçta acemilikleri oluyor. Bir süre sonra interneti tanıdıkça, anladıkça şüpheler başlıyor ve "girdiğim siteler takip ediliyor mu?", "girdiğim siteleri kimler görebilir?" şeklinde sorular sorulmaya başlanıyor. Bu sorulardan en yaygını ise girdiğim siteler internet faturasında görünür mü şeklindedir. Bu sorulara olabildiğince yanıt vermeye çalışacağız.

Detaylı internet dokümanı ya da internet faturasında girilen siteler görülür mü?

Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Detaylı internet dokümanında bile en fazla hangi saatte kaç mb internet kullandığınız bilgisi görünür. Dolayısıyla hangi siteye girdiğiniz, hangi aramaları yaptığınız internet faturası ve detaylarında görünmez.

Peki kimler girdiğim siteleri görebilir? 

Sizle aynı telefonu ya da bilgisayarı kullanan kişiler girdiğiniz siteleri görebilir. Gerek Google Chrome gerek diğer internet tarayıcıları girmiş olduğunuz sitelerin verilerini saklı tutar. Ayrıca Google oturumunuz açıkken girmiş olduğunuz tüm siteler ve aramalar google web geçmişine kaydedilir. Eğer birisi gmail ya da diğer adıyla google hesabınızın şifresini biliyorsa dünyanın diğer ucundan dahi girdiğiniz siteleri görebilir. Bu iki konuyu daha iyi anlamak için Google geçmiş silme ve chrome geçmiş silme konusuna göz atabilirsiniz. 

Girdiğim siteler takip ediliyor mu?

Normal şartlar altında kimse durduk yere girdiğiniz siteleri takip etmez. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı yasal ya da gayrı resmi yöntemlerle takip edilme olasılığı her zaman vardır. Bazı sözcükleri aratanlar ve yasaklı sitelere girenler teknik takibe takılabilirler. Örgütsel dokümanlar ve çocukların kullanıldığı ahlaksız sayfalar teknik takibe takılma nedeni olabilir. 

Resmi organlar dışında da takip edilmeniz mümkündür. İşyeri ve internet cafe bilgisayarları kimi zaman kurulan özel yazılımlarla yönetici tarafından takip edilebilmektedir. Evinizde özel kullandığınız bilgisayar ya da telefonlardan takip edilmenizin gayrı resmi bir diğer yöntemi takip programlarından geçer. Antivirüs taramasından geçirmeden indirdiğiniz uygulamalar virüslü olabilir ve girdiğiniz siteler takip edilebilir. Ayrıca telefonunuza, bilgisayarınıza takip programı yerleştiren biri (tanıdığınız) telefon ve bilgisayarda yaptığınız tüm işlemleri, dolayısıyla web geçmişinizi de görebilir. 

Girdiğim siteleri başkası görmesin istiyorum, ne yapmalıyım?

Öncelikle yasadışı sitelere girmemeye çalışın. Telefonunuz ya da bilgisayarınızda işlem yapan kişilerin güvenilir olmasına özen gösterin. Bunlar dışında interneti güvenli şekilde kullanmak ve aramaları başkalarından saklamak mümkündür. Google arama geçmişini ve chrome vb. tarayıcı geçmişlerini tamamen temizleyebilir ve bundan sonra kaydedilmemesini sağlayabilirsiniz. İşyeri ve internet kafelerde ise girdiğiniz siteleri saklamanız zor bir uygulamadır. Bunun için ek program vs. indirmek teknik bilgiye sahip olmak gerekir. Fakat bu da ağ yöneticinin takibine takılabilir ve bir uyarı sebebi olabilir bu. 

Sponsorlu Bağlantılar

1 yorum:

  1. Ben doğru mu anldım? Yani hiçbir şekilde göremiyor mu?

    YanıtlaSil

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica