KYC nedir? Coin borsalarında istenen KYC belge ne anlama gelir?

Sponsorlu Bağlantılar

Kripto borsalarında, airdrop ve whitelist gibi birçok yerde KYC doğrulamasını duymaktayız. Nedir bu KYC doğrulaması denen şey, sakıncası var mı?

KYC ne demek, anlamı nedir?

KYC Know Your Customer kısaltmasıdır. Bunun Türkçe karşılığı "müşterini tanı" demektir. Bizim için daha anlaşılır hali ise kimlik doğrulamadır. Yani KYC nedir derseniz kimlik doğrulamadır. Çeşitli firmalar, bankalar vs. bizden kimliğimizi ister ve bizi sisteme kaydeder. Kripto piyasasında da bazı yerlerde bizden KYC doğrulaması istenir. Binance, mexc, gateio, kucoin ve diğer birçok borsa KYC formunu doldurmamızı ve doğrulamamızı ister.

KYC formu doldurmak tehlikeli mi? KYC riskli midir?

Normal şartlar altında bir bankaya, devlet dairesine vs. kimlik bilgisi vermek zorundayız. Bu bilgilerin de korunması görevi de o kişi ve kurumların görevidir. Fakat kripto borsalarında işlemleri yapabilmek ya da whitelist kazanmak için kimlik verdiğimiz siteler bilgilerimizi nasıl koruyacak? Bu konuda dürüst olmak istiyoruz. Aslında bu verilerin nasıl korunduğuna dair kesin bir bilgiye sahip değiliz. Yani x borsası size "verileriniz güvende" diyebilir ama bu gerçekten böyle midir, inanın bilmiyoruz. Borsa bu bilgileri korusa bile sitede bir açık bulunması durumunda hackerların bu verilere erişebileceği ihtimalini göz ardı edemeyiz. Bu yüzden kimseyi yönlendirmek istemeyiz ve kimlik verip vermeme kararını tamamen size bırakıyoruz.

Kripto para borsaları neden KYC istemektedir?

Bu durum giderek yasal bir zorunluluk hâline gelmektedir. Ayrıca bazı suistimallerin önüne geçmek için kimlik doğrulaması istenebilmektedir. 

KYC gerekli mi? Binance gibi borsalarda KYC doğrulaması yapmadan işlem yapılamaz mı?

Birçok borsa KYC doğrulamasına gerek olmadan "sınırlı" işlem yapmaya müsaade ediyor. Fakat özellikle bankadan borsaya para yatırma ya da para/coin çekme işlemine gelindiğinde "kyc doğrulaması gerekir" uyarısı ile karşılaşmak pek olasıdır. Yani KYC giderek zorunlu hâle geliyor diyebiliriz. Yine de üye olacağınız borsayı ayrıca araştırmanızı ve kimlik doğrulaması isteyip istemediğini öğrenmenizi öneririz. 

Token ve coinlerde devlerin KYC doğrulaması yapması ne anlama gelir? 

Token piyasasında çok sayıda dolandırıcılık olur. Özellikle Binance Smart Chain ağında çıkan tokenlerin çoğu scamdir, dolandırıcılık üzerine kurulmuştur. Kişiler gizliliğin arkasına sığınarak rahatlıkla dolandırmaktadır. Bu sebepten token çıkaranlardan bazısı KYC doğrulaması yaparak "benim kimliğim açıktır, dolandırmayacağım, kaçmayacağım" mesajı vermektedir. 

KYC doğrulaması nasıl yapılır, bekleme süresi ne kadardır?

Her borsanın ya da sitenin kyc doğrulama menüsü farklı yerdedir. Bunu ilgili siteden öğrenebilirsiniz. Zaten siz istemeseniz bile site zaman zaman "kyc doğrulaması yap" diyerek size menüler gösterecektir. Her site için farklı olmakla beraber birçok sitede doğrulama için şunlar istenir:

* Önlü arkalı kimlik fotoğrafı

* Elinizde beyaz bir kâğıda yazılı üye numaranız ve kimliğinizle birlikte poz vermek

Belirttiğimiz gibi her borsada ve sitede bu yöntemler farklı olabilir ama genel olarak KYC doğrulama bu şekilde yapılmaktadır. 

KYC doğrulama ne kadar sürer?

Binance, Kucoin, Mexc, Gateio gibi borsalarda bu işlemler genellikle 24 saat geçmeden tamamlanır, bazen 1 saatte bile doğrulama tamamlanabilir. Fakat bu tamamen o anki iş yoğunluğu - sistem yoğunluğu ile ilgilidir. Eğer gerekenden uzun sürdüyse yeniden aynı menüye girin ve hangi süreçte olduğunu görün. Bazen işlem geçersiz olmakta ve yeniden kimlik doğrulaması istenmektedir. Yine de işin içinden çıkamıyorsanız müşteri hizmetleriyle iletişime geçin. 

KYC hakkında daha detaylı bilgi için Binance sayfasına göz atabilirsiniz. 

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica