Trendyol 12. Yıl Dönümü Hediyesi mesajı gerçek mi? Dolandırıcılığa karşı dikkat!

Sponsorlu Bağlantılar

Her yıl çeşitli dönemlerde büyük firmaların çekiliş ve hediye mesajları WhatsApp başta olmak üzere birçok mecrada virüs gibi yayılır. Birkaç gündür Trendyol da bundan nasibini aldı ve insanlar link uzantısına dahi dikkat etmeden bu linklere tıklayıp bilgilerini veriyorlar. Bugün birçok yerde gördüğümüz için bu konuda uyarıda bulunmak istedik. Aşağıda WhatsApp'tan gelen trendyol 12. yıl dönümü hediyesi başlıklı bir link görüyoruz. 



"suppresstrait..." şeklinde başlayan link oldukça uydurma görünmektedir.


Sosyal medyada gördüğümüz bir diğer link ise yukarıdaki gibidir. 

Bu tarz linklerin çıkacağı tek yer dolandırıcılıktır. Bu dolandırma türlü şekillerde olabilir. Yapacağınız en iyi şey bu tarz şeyleri gördüğünüzde size atan kişiyi uyarmak ve bu işin önünü kesmeye yardımcı olmaktır. 

Peki bu linklere tıklarsanız ne olur? Nasıl dolandırıyorlar?

Genellikle bu tarz linklere tıklandığında bu mesaj listenizdekilere de yollanmaktadır ve bu iş giderek yayılmaktadır bu şekilde. Muhtemelen bu tarz linklere girdiğinizde sizden telefon isterler. Numarayı girip gelen mesajı onayladığınızda bir ücret kesilir. Bu hiç yere verdiğiniz bir ücret olur, hiçbir karşılığı olmayan. Ne bir kampanya ne bir çekiliş olur bu işin sonunda. Bu tarz linklere tıklamak risklidir çünkü amaç zaten sizi o linke çekmektir. Bu şekilde sizi sms ile bir yere üye ettilerse düzenli para çekilebilir, derhal gsm şirketini arayıp durumu düzeltin. 

Başınıza başka ne gelebilir, sadece para mı kesilir?

Bu tür siteler bazen para dolandırıcılığı yerine veriler için de kullanılır. Size birkaç link tıklattıktan sonra telefona ya da bilgisayara sızan bir virüs cihazınızdaki tüm önemli bilgileri, şifreleri, fotoğraf ve videoları alabilir. Bunları okurken korkmuş olabilirsiniz fakat az ya da çok bu ihtimal daima vardır. Trendyol 12.yıl dönümü hediyesi linkini özel olarak incelemedik fakat bu tarz şeyler yıllardan beri bu tür şeylere hizmet eder. 

Peki dolandırıcılığı nasıl anlayacağız, Trendyol'un 12. yıl dönümü hediyesinden mahrum mu kalalım?

Birçok kişi bu linklere inanıyor, "inanma böyle şeylere" diyen kişilere kızıyor. Oysa bu bilgiyi teyit etmenin çok kolay bir yolu var. Trendyol'un sitesinde böyle bir bilgi yok. https://www.trendyol.com/
Trendyol'un Facebook, Instagram, Twitter hesaplarında böyle bir bilgi yok. Dolayısıyla böyle bir kampanya da yok. Trendyol'un resmi hiçbir sayfasında olmayan kampanyanın yukarıdaki örneklerde olduğu gibi garip uzantılı sitelerde olmasının da imkânı yoktur. Elbet büyük şirketler bazen çekiliş yaparlar, fakat bunu kendi sitelerinde ve resmi sosyal medya hesaplarından duyururlar. 

Bu tarz sitelerden zarar gördüğünüzde bu işin hukuki boyutunu da araştırabilirsiniz. Her ne kadar böyle bir şeye inandığınız için kendinize kızsanız bile sonuçta ortada nitelikli dolandırıcılık suçu mevcut. Bu konuyu ayrıca hukuk forumlarında araştırabilir ya da avukata danışabilirsiniz. 

Güncellenen konular: Kucoin referans kodu ile üye olma

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica