Yeni çıkan coinler-tokenler nasıl bulunur?

Sponsorlu Bağlantılar

Kripto para borsası, standart borsalardan daha fazla oynaktır. Çok iyi kazançlar da elde edebilirsiniz, çok büyük de kaybedebilirsiniz. 100 katına 1000 katına çıkan tokenların varlığı gerçektir, fakat aynı zamanda her gün yüzlerce sahte ve dolandırıcılık girişimli tokenların çıktığı da gerçektir. Yine de "riske değer" diyerek bu tür coinleri/tokenleri ilk çıktıklarında yakalamak isteyenler için bazı teknikler var elbet. 

Binance borsasına gelene kadar birçok coin-token önceden değerlenmiş oluyor. Öncesinde mxc(mexc.com oldu şimdi), gateio gibi borsalarda listeleniyor genellikle bu tokenler. Bu borsalara üye olmak isterseniz mexc referans ile üye olma, gateio kayıt ve kucoin referanslı kayıt olma konularını inceleyebilirsiniz. Fakat buralara gelene kadar da çokça değerlendiği görülüyor artık, biraz daha öncesine gitmek gerekebiliyor bu yüzden. Peki nerede doğuyor bu tokenler, ilk başta alsak kârlı çıkmaz mıyız? Tokenın geleceği varsa eğer evet gerçekten çok kârlı çıkarız, fakat yeni çıkan çoğu token dolandırıcılık faaliyeti içeriyor ya da yükselemeden ölüyor. Bu konuyu 100x yakalamak mümkün mü? konusunda detaylı bir şekilde irdeledik. İlgili konuyu incelediğinizde çok büyük zararlara uğrayabileceğinizi de göreceksiniz. Bu konuda ise genel uyarımızı yaptıktan sonra bu tokenler nasıl yakalanıyor bakacağız ve konunun sonunda genel uyarımızı tekrar hatırlatacağız. Aşağıdaki yöntemler bsc ağından çıkan tokenler için geçerlidir. Bunları alıp satabilmek içinse pancakeswap gibi bir borsa ve metamask ya da benzer bir cüzdan kullanmak gerekir. İlgili konu için metamask kurulumu konusuna geçebilir ve metamask kurulum konusu sonunda verilen linklerden sistemi öğrenebilirsiniz. 

UYARI: Aşağıdaki bilgiler sadece piyasayı tanımanız, neler döndüğünü öğrenmeniz ve analiz etmeniz içindir. Bu yöntemler çok ama çok risklidir. 

1. yöntem: 

https://poocoin.app/ape bölümünde yeni çıkan tokenlar görülebilir. Dolandırıcılık faaliyeti içermiyorsa eğer henüz başındayken yakalamak mümkün olabilir. Fakat bu yazıyı ilk yazdığımız günden bugüne dolandırıcıların yöntemlerini sürekli geliştirdiklerini ve başlangıçta dolandırıcı olmayan birçok kişinin bundan böyle dolandırıcılıktan geçindiğini, dolayısıyla araştırmaksızın direkt https://poocoin.app/ape bölümü takip edilip alınan tokenlarda dolandırılma oranının %99'dan aşağı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.




2. yöntem:

Telegram kullanmanız yararınıza olacaktır. Tokenler ile ilgili konuşmalar, gruplar, kanallar hep bu platformda gerçekleşmektedir. Daha önce hiç telegram kullanmadıysanız telegram etiketine tıklayarak telegram hakkında detaylı bilgi ve konulara erişebilirsiniz. Yeni çıkan tokenlerın reklamlarının yapıldığı birçok kanal var fakat bunlar zaten belli sayıda kişinin tokeni alıp yeni giren yatırımcıyı beklediği tokenlar olduğu için onlara karşı temkinli olmalı ve girmeden önce bir süre izlenmelidir. 

Telegram kullanımına başladığınızda yeni çıkan tokenlerı anında görebileceğiniz https://t.me/NewPancakeSwapListings gibi kanalları takip edebilirsiniz. Yeni çıkan tokenların çoğu sahtecilik üzerine kuruludur. Bunları filtreden geçirmek için gayret eden https://t.me/bscsafesniper kanalı ve https://t.me/bscsafesniperchat isimli bir Telegram grubu bulunmaktadır. Sahibi Türk olan bu Telegram kanal/grubunda görece daha güvenli tokenlar bot tarafından paylaşılmaktadır. Fakat onca filtreye rağmen yine scam diye tabir edilen tokenlar çokça denk gelmektedir. Bu dolandırma yöntemlerinden en yaygın olanı tokenı satışa kapatmaktır. Buna honeypot denmektedir. Görüldüğü üzere yeni token bulmak çok kolay, asıl zor olan "güvenilir olanı bulmak". 

3. yöntem:

bscheck.eu sitesi girilen token güvenli mi değil mi, bu konuda küçük ipuçları verir. Sorgulama sonucu "safe" yazanlar genellikle güvenli kabul edilir. Fakat safe görünmesi başarılı olacağı anlamına gelmez. Girdiğiniz anda developer ve ekibi elindeki tokenleri sattığında tokenin hiçbir değeri kalmaz. bsccheck.eu sitesinin https://www.bscheck.eu/last bölümünde contract sorgulaması yapılan tokenler görünür. Buradan genellikle SAFE yazanları şöyle bir yoklarız. 


Mesela babyburger safe (güvenli) görünüyor ve holders sayısı 31, henüz yolun başında, bu neyin nesidir deyip grafiğine bakarız. Grafik yeni başlamış ve alış satışlar da varsa Telegram arama bölümüne "babyburger" "baby burger" baby burger token" gibi şeyler yazıp tokenin bir telegram grubu var mı diye kontrol ederiz. Varsa eğer orada paylaşılan contract adresi ile babyburger contractı uyuşuyor mu kontrol ederiz. Bundan sonra ekibin güvenilirliğini test ederiz. Satış yapıyorlar mı, grafiğin yükselmesine izin veriyorlar mı yoksa birileri aldığı gibi satış mı gerçekleştiriyorlar. Bunlar tek seferde öğrenilecek şeyler değildir. Zaman içinde bu tür grupların %90'ından fazlasının sahtekârlık üzerine kurulduğunu da göreceksiniz. Başta da belirttiğimiz gibi buralar riskli alanlar, çoğunlukla dolandırıcılık faaliyetleri yürütülür ama şansınız yaver giderse 100 katına çıkan tokenler da bulabilirsiniz. 

Güncelleme: Bu yöntemler de giderek eskimektedir ve token dünyası sürekli garipleşmektedir. Dolandırma vakaları hiç olmadığı kadar artmış bulunuyor ve güvenli token bulmak giderek zorlaşıyor. Bu sebepten bu konuyu sadece token dünyasında neler olup bittiğini öğrenmek için okuyun. Basit bir giriş bilgisi mahiyetindedir bunlar.

4. yöntem

Reddit'te crypto moon shots bölümünde yeni postları takip etmek. Bunun için https://www.reddit.com/r/CryptoMoonShots/new/ buraya bakılır ve sayfa yenilendiğinde now, 1 min... gibi kısa süre önce burada reklamı dönen tokenlerı görmek mümkündür.



Burada bazen 5 dakika 10 dakika sonra satış başlayacak şekilde reklam yapılır ve telegram gruplarına davet edilir. Kimisi ise satış 1 saat önce başlamış ve birçok kişi almıştır, reddit postu beklenmektedir. Siz bu postu görüp tokene girdiğinizde ise daha önce alanlar satıp grafiği aşağı çekmektedirler. Fakat iyi bir projeye denk gelirseniz siz girdiğinizde de grafiğin artışını görebileceksiniz. 

Güncelleme: Bu yöntem de artık çok tutmuyor ve Reddit postları eski önemini kaybetmiş gibi görünüyor. 

Coinler, tokenler üzerine en rahat konuşulan yer Telegram gruplarıdır. Çok büyük projeler dahi Telegram gruplarında bu işe başlarlar. Dolayısıyla yeni çıkan projeleri takip eden ve bunlar üzerine konuşan Telegram gruplarını takip edebilirsiniz. Whitelist, ido, ön satış vs. gibi birçok terimi buralardan takip edebilir ve belki güvenli coini ilk keşfedenlerden biri olabilirsiniz. 

Bir süre buraları izleyip kendi yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz. Bu tarz konuların konuşulduğu gruplara üye olabilir ve çıkan tokenlerı bir süre izleyebilirsiniz. Her ne kadar fırsat dünyası gibi görünse de biz öncelikle risk olduğunu ve kazançtan ziyade kaybın daha ön planda olduğunu düşünüyoruz. Yukarıda sözünü ettiğimiz yöntemlerle sorgulamadan araştırmadan her tokena girerseniz muhtemelen kaybedeceksiniz. Fakat bu tarz yöntemleri bilip, kendi yöntemlerinizi de ekleyip bir süre izleyip kendinizle psikolojik bir savaş verdiğinizde sahte olan tokenleri eleye eleye belki iyisini yakalayabileceksiniz. "Şu çok iyi proje, ben 100 dolar attım" şeklinde çok reklam göreceksiniz, bunların çoğu aldatmacadır. Tokenlerı çıkarmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur, öğrendiğinizde sizler de çıkarabileceksiniz. Burada dönen dolandırıcılıkları önleyen, denetleyen bir sistem yoktur. Gireceğiniz tokenleri bu yüzden sorgulamalı ve girmeden önce bir süre izlemeli, araştırmasını yapmalısınız. Evet, yeni çıkan tokenler bu ve benzeri yöntemlerle bulunur fakat bulmak yeterli değildir. Yukarıda verdiğimiz telegram kanalı ve poocoin.app/ape gibi yerlerde saatte kaç token çıktığını görünce bu işin çocuk oyuncağına döndüğünü görebilirsiniz. Belli bir filtrelemeden geçirmeden gireceğiniz tokenlerde paranız boşa gidecek ve fırsat diye başladığınız bu yolculuktan borçlarla geri döneceksiniz.

Binance, Mexc, Kucoin, Gate io ve diğer borsalarda dolandırılma riski daha düşüktür. Başınıza gelecek en kötü şey genellikle tokenin -coinin çok satış yiyip değerinin iyice düşmesidir, bsc ağı gibi diğer ağlarda anlık çıkan tokenlerde ise dolandırıcılık ön plandadır, yani ilk yapmanız gereken dolandırıcılıktan kaçmak oluyor ne yazık ki. Aldığınız tokeni satamama, likiditenin çekilmesi gibi birçok dolandırıcılık yöntemi mevcut. 

Özetle: Bizim görevimiz bu dünyayı anlatmak, neler olup bittiğini ifade etmek ve "herkesin kazanmayacağı" gerçeğini vurgulamaktır. Birileri kaybeder birileri kazanır. Bu riskleri göz önünde bulundurup yeni çıkan tokenleri keşfetmek isteyenler için küçük bir rehber sunmuş olduk. Unutmayalım ki kripto paralar büyük riskler teşkil eder ve yazımıza konu olan hiçbir borsa, site yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz.  

Sponsorlu Bağlantılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Yorum Gönderme" yazısına tıkladığınızda, aşağıda yorum yazma kutucuğu belirecektir. Yorumunuzu yazdıktan sonra bir kez "yayınla" butonuna tıklamanız yeterlidir. Yorumunuz denetimden geçtikten sonra yayımlanır. Lütfen nezaket kurallarına özen gösterelim.

Yandex.Metrica